Finite Element Method Questions and Answers – One Dimensional Problems – Properties of K

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “One Dimensional Problems – Properties of K”.

1. Dimension of global stiffness matrix is _______
a) N X N, where N is no of nodes
b) M X N, where M is no of rows and N is no of columns
c) Linear
d) Eliminated
View Answer

Answer: a
Explanation: A global stiffness matrix is a method that makes use of members stiffness relation for computing member forces and displacements in structures. The dimension of global stiffness matrix K is N X N where N is no of nodes.
advertisement

2. Each node has only _______
a) Two degrees of freedom
b) One degree of freedom
c) Six degrees of freedom
d) Three degrees of freedom
View Answer

Answer: b
Explanation: Degrees of freedom of a node tells that the number of ways in which a system can allowed to moves. In a stiffness matrix each node can have one degree of freedom.

3. Global stiffness K is a______ matrix.
a) Identity matrix
b) Upper triangular matrix
c) Lower triangular matrix
d) Banded matrix
View Answer

Answer: d
Explanation: A banded matrix is a sparse matrix whose non zero entities are confined to a diagonal band, comprising the main diagonal and zero or more diagonals on either side. A global stiffness matrix K is a banded matrix. That is, all the elements outside the band are zero.
advertisement
advertisement

4. The dimension of Kbanded is _____ (Here NBW is half bandwidth)
a) [N X NBW ]
b) [NBW X N]
c) [N X N]
d) [NBW X NBW]
View Answer

Answer: a
Explanation: K can be compactly represented in banded form. As Kbanded is of dimension [N X NBW] where NBW is the half band width.

5. In many one-dimensional problems, the banded matrix has only two columns. Here NBW=____
a) 6
b) 3
c) 7
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: NBW means half bandwidth. Many of the One- dimensional problems banded matrix has only 2 columns then NBW=2. We know that
NBW=max(Difference between dof numbers connecting an element)+1
advertisement

6. Stiffness matrix represents a system of ________
a) Programming equations
b) Iterative equations
c) Linear equations
d) Program CG SOLVING equations
View Answer

Answer: c
Explanation: Stiffness is amount of force required to cause the unit displacement same concept is applied for stiffness matrix. The stiffness matrix represents a system of linear equations that must be solved in order to ascertain an approximate solution to differential equation.

7. Stiffness matrix is _____
a) Non symmetric and square
b) Symmetric and square
c) Non symmetric and rectangular
d) Symmetric and rectangular
View Answer

Answer: b
Explanation: Stiffness matrix is a inherent property of the structure. The property of a stiffness matrix, as the stiffness matrix is square and symmetric.
advertisement

8. In stiffness matrix, all the _____ elements are positive.
a) Linear
b) Zigzag
c) Diagonal
d) Rectangular
View Answer

Answer: c
Explanation: Stiffness matrix represents system of linear equations that must be solved in order to ascertain an approximate solution to the differential equation. The stiffness matrix is an inherent property of a structure. In stiffness matrix all the diagonal elements are positive.

9. The size of global stiffness matrix will be equal to the total ______ of the structure.
a) Nodes
b) Degrees of freedom
c) Elements
d) Structure
View Answer

Answer: b
Explanation: For a global stiffness matrix, a structural system is an assemblage of number of elements. These elements are interconnected to form the whole structure. The size of global stiffness matrix will be equal to the total degrees of freedom of the structure.
advertisement

10. Element stiffness is obtained with respect to its ___
a) Degrees of freedom
b) Nodes
c) Axes
d) Elements
View Answer

Answer: c
Explanation: A stiffness matrix represents system of linear equations that must be solved in order to ascertain an approximate solution to the differential equation. Element stiffness is obtained with respect to its axes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter