Finite Element Method Questions and Answers – One Dimensional Problems – Finite Element Modelling

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “One Dimensional Problems – Finite Element Modelling”.

1. If the structure is divided into discrete areas or volumes then it is called an _______
a) Structure
b) Element
c) Matrix
d) Boundaries
View Answer

Answer: b
Explanation: An element is a basic building block of finite element analysis. An element is a mathematical relation that defines how the degrees of freedom of node relate to next. The structure is divided into discrete areas or volumes known as elements.
advertisement

2. In finite element modeling nodal points are connected by unique ________
a) Surface
b) Shape
c) Eigen values
d) Matrix
View Answer

Answer: a
Explanation: A node is a co-ordinate location in a space where the degrees of freedom can be defined. A node may be limited in calculated motions for a variety of reasons. Element boundaries are defined when nodal points are connected by unique polynomial curve or surface.

3. In finite element modeling every element connects to _______
a) 4 nodes
b) 3 nodes
c) 2 nodes
d) Infinite no of nodes
View Answer

Answer: c
Explanation: In finite element modeling, each element connects to 2 nodes. Better approximations are obtained by increasing the number of elements. It is convenient to define a node at each location where the point load is applied.
advertisement
advertisement

4. In one dimensional problem, each node has _________ degrees of freedom.
a) 2 degrees of freedom
b) 3 degrees of freedom
c) No degrees of freedom
d) 1 degree of freedom
View Answer

Answer: d
Explanation: A degrees of freedom may be defined as, the number of parameters of system that may vary independently. It is the number of parameters that determines the state of a physical system. In one dimensional problem, every node is permitted to displace only in the direction. Thus each node has only one degree of freedom.

5. Which relations are used in one dimensional finite element modeling?
a) Stress-strain relation
b) Strain-displacement relation
c) Total potential energy
d) Total potential energy; Stress-strain relation; Strain-displacement relation.
View Answer

Answer: d
Explanation: The basic procedure for a one dimensional problem depends upon total potential energy, stress-strain relation and strain-displacement relation are used in developing the finite element modeling.
advertisement

6. One dimensional element is the linear segments which are used to model ________
a) Bars and trusses
b) Plates and beams
c) Structures
d) Solids
View Answer

Answer: a
Explanation: In finite element method elements are grouped as one dimensional, two dimensional and three dimensional elements. One dimensional element is the linesegment which is used to model bars and trusses.

7. Modeling is defined as ________________
a) Elemental area with uniform cross section
b) Elemental area with non uniform cross section
c) Structural area with uniform cross section
d) Non structural area with non uniform cross section
View Answer

Answer: a
Explanation: Modeling is one of the basic steps in finite element method. Let us model a stepped shaft consists of discrete no of elements each having a uniform cross sectional area. Average cross section area within each region is evaluated and used to define elemental area with uniform cross sectional area.
Stepped Shaft Model consisting discrete number of elements with uniform cross sectional area
A1=A1’+A2’/2.
advertisement

8. Discretization includes __________ numbering.
a) Element and node
b) Only nodal
c) Only elemental
d) Either nodal or elemental
View Answer

Answer: a
Explanation: The process of dividing a body into equivalent number of finite elements associated with nodes is called discretization. Discretization includes both node and element numbering, in this model every element connects two nodes.

9. The loading on an element includes _______
a) Body force
b) Traction force
c) Point load
d) Body force, Traction force & Point load
View Answer

Answer: d
Explanation: The loading on an element includes body force; traction force & point load. Body force is distributed force acting on every elemental volume. Traction force is a distributed load along the surface of a body.
advertisement

10. Global nodes corresponds to _______
a) Entire body
b) On surface
c) On interface
d) On element
View Answer

Answer: a
Explanation: Global coordinate system corresponds to the entire body. It is used to define nodes in the entire body.

11. Local node number corresponds to ______________
a) Entire body
b) On element
c) On interface
d) On surface
View Answer

Answer: b
Explanation: Local coordinate system corresponds to particular element in the body. The numbering is done to that particular element neglecting the entire body.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter