Finite Element Method Questions and Answers – Axis Symmetric Problem Modelling and Boundary Conditions

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Axis Symmetric Problem Modelling and Boundary Conditions”.

1. Axisymmetry implies that points lying on the z- axis remains _____ fixed.
a) Tangentially
b) Spherically
c) Radially
d) Circularly
View Answer

Answer: c
Explanation: Axial symmetry is symmetry around an axis; an object is axially symmetric if its appearance is unchanged if rotated around an axis. Surface element may refer to an infinitesimal portion of a 2D surface, as used in a surface integral in a 3D space.
advertisement

2. Modeling of a cylinder of infinite length subjected to external pressure. The length dimensions are assumed to be _____
a) Finite
b) Non uniform
c) Perpendicular
d) Constant
View Answer

Answer: d
Explanation: The traditional view is still used in elementary treatments of geometry, but the advanced mathematical viewpoint has shifted to the infinite curvilinear surface and this is how a cylinder is now defined in various modern branches of geometry and topology.

3. Press fit of a ring of length L and internal radius rj onto a rigid shaft of radius r1+δ is considered. When symmetry is assumed about the mid plane, this plane is restrained in the _____
a) X direction
b) Y direction
c) Z direction
d) Undefined
View Answer

Answer: c
Explanation: A drive shaft, driveshaft, driving shaft, propeller shaft (prop shaft), or Cardan shaft is a mechanical component for transmitting torque and rotation, usually used to connect other components of a drive train that cannot be connected directly because of distance or the need to allow for relative movement between them.
advertisement
advertisement

4. The condition that nodes at the internal radius have to displace radially by δ , a large stiffness C is added to the _____
a) Co-ordinates
b) Length
c) Diagonal locations
d) Radius
View Answer

Answer: c
Explanation: A shaft is a rotating machine element, usually circular in cross section, which is used to transmit power from one part to another, or from a machine which produces power to a machine which absorbs power. The various members such as pulleys and gears are mounted on it.

5. Press fit on elastic shaft, may define pairs of nodes on the contacting boundary, each pair consisting of one node on the _____ and one on the ______
a) Shaft and couple
b) Sleeve and shaft
c) Shaft and sleeve
d) Sleeve and couple
View Answer

Answer: b
Explanation: A shaft is a rotating machine element, usually circular in cross section, which is used to transmit power from one part to another, or from a machine which produces power to a machine which absorbs power. A flexible shaft or an elastic shaft is a device for transmitting rotary motion between two objects which are not fixed relative to one another.
advertisement

6. For a Belleville spring the load is applied on _____
a) Shaft
b) Hole
c) Periphery of the circle
d) Coupling
View Answer

Answer: c
Explanation: The Belleville spring, also called the Belleville washer, is a conical disk spring. The load is applied on the periphery of the circle and supported at the bottom.

7. On Belleville spring the load is applied in ______
a) X direction
b) Z direction
c) Y direction
d) Axial direction
View Answer

Answer: d
Explanation: A Belleville washer, also known as a coned-disc spring, [1] conical spring washer, [2] disc spring, Belleville spring or cupped spring washer, is a conical shell which can be loaded along its axis either statically or dynamically. A Belleville washer is a type of spring shaped like a washer. It is the frusto-conical shape that gives the washer a spring characteristic.
advertisement

8. In the Belleville spring, the load-deflection curve is _____
a) Linear
b) Curved
c) Non linear
d) Parabolic
View Answer

Answer: c
Explanation: A Belleville washer, also known as a coned-disc spring, [1] conical spring washer, [2] disc spring, Belleville spring or cupped spring washer, is a conical shell which can be loaded along its axis either statically or dynamically.

9. A steel sleeve inserted into a rigid insulated wall. The sleeve fits snugly, and then the temperature is raised by _____
a) Uniform
b) Non uniform
c) σ
d) ΔT
View Answer

Answer: d
Explanation: A sleeve is a tube of material that is put into a cylindrical bore, for example to reduce the diameter of the bore or to line it with a different material. Sometimes there is a metal sleeve in the bore to give it more strength. The pistons run directly in the bores without using cast iron sleeves.
advertisement

10. In a Belleville spring, load-deflection characteristics and stress distribution can be obtained by dividing the area into ____
a) Surfaces
b) Nodes
c) Elements
d) Loads
View Answer

Answer: c
Explanation: A Belleville washer, also known as a coned-disc spring, [1] conical spring washer, [2] disc spring, Belleville spring or cupped spring washer, is a conical shell which can be loaded along its axis either statically or dynamically.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter