Finite Element Method Questions and Answers – Two Dimensional Problems – Finite Element Modelling

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ Two Dimensional Problems – Finite Element Modelling”.

1. In 2D elements. Discretization can be done. The points where triangular elements meet are called ____
a) Displacement
b) Nodes
c) Vector displacements
d) Co-ordinates
View Answer

Answer: b
Explanation: The two dimensional region is divided into straight sided triangles, which shows as typical triangulation. The points where the corners of the triangles meet are called nodes.
advertisement

2. Each triangle formed by three nodes and three sides is called a ______
a) Node
b) Force matrix
c) Displacement vector
d) Element
View Answer

Answer: d
Explanation: An element is a basic building block of finite element analysis. An element is a mathematical relation that defines how the degrees of freedom of a node relate to next. In discretization of 2D element each triangle is called element.

3. The finite element method is used to solve the problem ______
a) Uniformly
b) Vigorously
c) Approximately
d) Identically
View Answer

Answer: c
Explanation: The finite element method is a numerical method for solving problems of engineering and mathematical physics. Typical problems areas of interest include structure analysis, heat transfer, fluid flow, mass transport and electromagnetic potential etc..,. The method yields approximate values of the unknowns at discrete number of points.
advertisement
advertisement

4. In two dimensional modeling each node has ____ degrees of freedom.
a) One
b) Infinity
c) Finite
d) Two
View Answer

Answer: d
Explanation: In two dimensional problem, each node is permitted to displace in the two directions x and y. Thus each node has two degrees of freedom.

5. For a triangular element,element displacement vector can be denoted as ___
a) q=[q1,q2,q3]T
b) q=[q1,q2]T
c) q=[q1,q2,……q6]T
d) Load vector
View Answer

Answer: c
Explanation: The displacement components of a local node is represented in x and y directions, respectively. For that we denote element displacement vector as
q=[q1,q2,……q6]T.
advertisement

6. In two dimensional analysis, stresses and strains are related as ___
a) σ=Dε
b) σ=ε
c) Load values
d) ε=Dσ
View Answer

Answer: a
Explanation: When a material is loaded with force, it produces stress. Which then cause material to deform. Strain is response of a system t an applied stress.

7. In two dimensional modeling, body force is denoted as ___
a) f=[fx,fy]T
b) σ=Dε
c) q=lq
d) f=[2|i-j|+1]
View Answer

Answer: a
Explanation: A body force is a force that acts throughout the volume of the body. Body forces contrast with contact forces or the classical definition of surface forces which are exerted to the surface of the object. Body force is denoted as
f=[fx,fy]T.
advertisement

8. The information of array of size and number of elements and nodes per element can be seen in ___
a) Column height
b) Element connectivity table
c) Matrix form
d) Undefined
View Answer

Answer: b
Explanation: An element connectivity table specifies global node number corresponding to the local node element. Element connectivity is the nodal information for the individual element with details how to fit together to form the complete original system.

9. In two dimensional modeling, traction force is denoted as ____
a) Row vector
b) T=[Tx,Ty]T
c) f=[fx,fy]T
d) σ=Dε
View Answer

Answer: b
Explanation: Traction or tractive force is the force used to generate motion between body and a tangential surface, through the use of dry friction, through the use of hear force. Tractive force is defined as
T=[Tx,Ty]T
advertisement

10. In two dimensional modeling, elemental volume is given by ____
a) dV=tdA
b) dV=dA
c) f=[fx,fy]T
d) Trussky program
View Answer

Answer: a
Explanation: In mathematics, a volume element provides a means for integrating a function with respect to volume in various co-ordinate systems such as spherical co-ordinates and cylindrical co-ordinates. Then elemental volume is given by
dV=tdA.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter