Finite Element Method Questions and Answers – Boundary Value Problems – 2

«
»

This set of Finite Element Method Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Boundary Value Problems – 2”.

1. For A1=5, A2=10, A3=5, what is the value of the shape function at node 1 of the element shown?
Find the value of the shape function at node 1 of the element
a) 0.15
b) 0.5
c) 0.35
d) 0.25
View Answer

Answer: b
Explanation:
Total area, A=A1+A2+A3
A=5+10+5
=20.
The shape function at node 2 is given by (A2/A)
=10/20
=0.5.
advertisement

2. In a solid of revolution, if the geometry, support conditions, loads, and material properties are all symmetric about the axis and are independent of θ, then the problem can be treated as a ____
a) two-dimensional one
b) one-dimensional one
c) three-dimensional one
d) plane strain
View Answer

Answer: a
Explanation: In a solid of revolution, if the geometry, support conditions, loads, and material properties are all symmetric about the axis and are independent of θ, then the problem can be treated as a two-dimensional problem. Moreover, due to the absence of stress variation in the third dimension, such a problem is treated as a plain stress problem.

3. A function Q is evaluated at boundary 1-2 by boundary integral Q=∮q(s)*S(s)ds where q(s)=q0 and shape functions S(s) are S1, S2.S1=1-(s/l) and S2=1-S1 then Q1 is given by expression ____
Find expression of Q1 if function Q is evaluated at boundary 1-2 by boundary integral
a) \((\frac{1}{2})\)*q0*l
b) q0*l
c) \((\frac{1}{3})\)*q0*l
d) \((\frac{1}{6})\)*q0*l
View Answer

Answer: a
Explanation: Given Q=∮q*S(s)ds
Q1=\(\int_{0}^l\)q(s)*S1*ds
=\(\int_{0}^l\)q0*(1-\((\frac{s}{l}))\)*ds
=[q0*s*(1-\( (\frac{s}{2*1})\))]
Putting limits of s from zero to l
Q1=[(1-\(\frac{1}{2}\))*q₀*l]-0
=\((\frac{1}{2})\)*q₀*l.
advertisement
advertisement

4. In a static structural type Boundary Value Problem, at any fixed support, How many non-zero Degrees Of Freedom exist?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: In a static structural type Boundary Value Problem, three types of supports exist. They are roller, fixed and hinged support. A fixed support has zero degrees of freedom where as a roller and a hinged support have two and one degree of freedom respectively.

5. A function Q is evaluated at boundary 1-2 by boundary integral Q=∮q(s)*S(s)ds where q(s)=q0 and shape functions S(s) are S1, S2.S1=1-(s/l) and S2=1-S1 then Q3 is given by the value ____
Find expression of Q3 if function Q is evaluated at boundary 1-2 by boundary integral
a) \((\frac{1}{2})\)
b) 1
c) \((\frac{1}{3})\)
d) 0
View Answer

Answer: d
Explanation: Given Q=∮q*S(s)ds
Since there is no q(s) defined on sides 2-3 and 3-1 we take q(s)=0.
Q3=\(\int_{0}^l\)0*S1*ds
=0.
advertisement

6. In a static structural type Boundary Value Problem, at any roller support, How many non-zero Degrees Of Freedom exist?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: In a static structural type Boundary Value Problem, three types of supports exist. They are roller, fixed and hinged support. A fixed support has zero degrees of freedom where as a roller and a hinged support have two and one degree of freedom respectively.

7. A function Q is evaluated at boundary 1-2 by boundary integral Q=∮q(s)*S(s)ds where q(s)=q0*(s/l) and shape functions S(s) are S1, S2.S1=1-(s/l) and S2=1-S1 then Q1 is given by expression ___
Find Q1 if function Q is evaluated at boundary 1-2 & shape function is S2.S1=1-(s/l) & S2=1-S1
a) \((\frac{1}{2})\)*q₀*l
b) q₀*l
c) \((\frac{1}{3})\)*q₀*l
d) \((\frac{1}{6})\)*q₀*l
View Answer

Answer: d
Explanation: Given Q=∮q*S(s)ds
Along line 1-2, Q1=\(\int_{0}^l\)q(s)*S1*ds
=\(\int_{0}^l\)q0*\((\frac{s}{l})\)*(1-\((\frac{s}{l}))\)*ds
\(\int_{0}^l\)q0*\((\frac{s}{l})*ds-\int_{0}^l\)q0\(((\frac{s}{l})^2)\)*ds
Putting limits of s from zero to l
Q1=\((\frac{1}{2})\)*q0*l-\((\frac{1}{3})\)*q0*l
=q₀*l*\(((\frac{1}{2})-(\frac{1}{3}))\)
=\((\frac{1}{6})\)*q₀*l.
advertisement

8. In a static structural type Boundary Value Problem, at any hinged support, How many non-zero Degrees Of Freedom exist?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: In a static structural type Boundary Value Problem, three types of supports exist. They are roller, fixed and hinged support. A fixed support has zero degrees of freedom where as a roller and a hinged support have two and one non-zero degree of freedom respectively.

9. A function Q is evaluated at boundary 1-2 by boundary integral Q=∮q(s)*S(s)ds where q(s)=q₀*(s/l) and shape functions S(s) are S1, S2.S1=1-(s/l) and S2=1-S1 then Q2 is given by expression ___
Find expression of Q2 if function Q is evaluated at boundary 1-2 by boundary integral
a) \((\frac{1}{2})\)*q₀*l
b) q₀*l
c) \((\frac{1}{3})\)*q₀*l
d) \((\frac{1}{6})\)*q₀*l
View Answer

Answer: c
Explanation: Given Q=∮q*S(s)ds
Along line 1-2, Q2 =\(\int_{0}^l\) q(s)*S2*ds
=\(\int_{0}^l q_0*(\frac{s}{l})*(\frac{s}{l})*ds\)
=\(\int_{0}^l*((\frac{s}{l})^2)*ds\)
Putting limits of s from zero to l
= \((\frac{1}{3})\)*q₀*l.
advertisement

10. For a linear triangular element with (xi, yi) as the coordinates of the ith node of the element, which option denotes twice the Area of the triangle?
a) (x1y2 − x2y1) + (x2y3 − x3y2) + (x3y1 − x1y3)
b) (x1y2 – x3y1) + (x2y3 – x1y2) + (x3y1 – x2y3)
c) (x1y2 − x2y1) + (x2y3 − x3y2)
d) (x1y1 − x2y2) + (x2y2 − x3y3) + (x3y3 − x1y1)
View Answer

Answer: a
Explanation: A linear triangular element has 3 nodes. With (xi, yi) as coordinates of ith node, the twice of area is given by determinant of the matrix \(\begin{pmatrix}1&x1&y1\\1&x2&y2\\1&x3&y3\end{pmatrix}\)which equals to (x1y2 − x2y1) + (x2y3 − x3y2) + (x3y1 − x1y3).

11. For a linear triangular element with (xi, yi) as the coordinates of the ith node of the element the area=10units, the value of ∑αi from the standard relation αi+βiX+γiY=(2/3)*Area where X=∑xi, Y=∑yi is ___
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40
View Answer

Answer: b
Explanation: A linear triangular element has 3 nodes. With (xi, yi) as coordinates of ith node, the twice of area is given by determinant of the matrix \(\begin{pmatrix}1&x1&y1\\1&x2&y2\\1&x3&y3\end{pmatrix}\) which equals to (x1y2 − x2y1) + (x2y3 − x3y2) + (x3y1 − x1y3). Then from the standard relation we have ∑αi = (x2y3 − x3y2) + (x3y1 − x1y3) + (x1y2 − x2y1)
=2*Area
=2*10
=20.

12. For a linear triangular element with (xi, yi) as the coordinates of the ith node of the element the area=10units, the value of ∑βi from the standard relation αi+βiX+γiY=(2/3)*Area where X=∑xi, Y=∑yi is ___
a) 0
b) 10
c) 20
d) 30
View Answer

Answer: a
Explanation: A linear triangular element has 3 nodes. With (xi, yi) as coordinates of ith node, the twice of area is given by determinant of the matrix \(\begin{pmatrix}1&x1&y1\\1&x2&y2\\1&x3&y3&\end{pmatrix}\) which equals to (x1y2−x2y1)+(x2y3−x3y2)+(x3y1−x1y3). Then from the standard relation we have ∑βi=(y2−y3)+(y3−y1)+(y1−y2)
=y2−y3+y3−y1+y1–y2
=0.

13. In a 3D axisymmetric solid, because of symmetry about the longitudinal axis, the stresses do not vary along ___ coordinate.
a) x
b) y
c) z
d) θ
View Answer

Answer: d
Explanation: In a 3D axisymmetric solid, because of the symmetry about the longitudinal z-axis, the stresses does not vary along circumferential direction i.e. along θ coordinate and such a problem can be treated as a two-dimensional problem.

14. For a linear triangular element with (xi, yi) as the coordinates of the ith node of the element the area=10units, the value of ∑γi from the standard relation αi+βiX+γiY=(2/3)*Area where X=∑xi, Y=∑yi is ___
a) 0
b) 10
c) 20
d) 30
View Answer

Answer: a
Explanation: A linear triangular element has 3 nodes. With (xi, yi) as coordinates of ith node, the twice of area is given by determinant of the matrix\(\begin{pmatrix}1&x1&y1\\1&x2&y2\\1&x3&y3\end{pmatrix}\) which equals to (x1y2−x2y1)+(x2y3−x3y2)+(x3y1−x1y3).Then from the standard relation we have ∑γi=−(x2−x3)−(x3−x1)−(x1 − x2)
=−x2+x3−x3+x1−x1+x2.
=0.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Finite Element Method.

To practice all areas of Finite Element Method, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter