Traffic Engineering Questions and Answers – Importance and History of Transportation

»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Importance and History of Transportation”.

1. The first National Highway of India, NH 1 connects New Delhi to which town in India?
a) Sri- Nagar
b) Attari
c) Kolkata
d) Rajkot
View Answer

Answer: b
Explanation: The first National Highway of India, NH 1 connects New Delhi to Attari, a town in Punjab, near the India-Pakistan border. Old NH 1 was part of Grand Trunk Road, GT Road.

2. The Golden Quadrilateral connects which four major cities in India?
a) Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata
b) Delhi, Mumbai, Chennai and Guwahati
c) Delhi, Surat, Mumbai and Bangalore
d) Surat, Mumbai, Bangalore and Kolkata
View Answer

Answer: a
Explanation: The Golden Quadrilateral connects the four major cities Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata. It was a project under the National Highway Development Program (NHDP).

3. Indian railways are the largest employer in the world.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Indian railways are the largest employer in the world. It has a workforce of 14 lakhs employees according to Indian Railways Annual Report and Accounts 2006-07.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which programme was introduced to improve road connectivity in North-East India?
a) National Highways Authority of India
b) Border Roads Development Board
c) Special Accelerated Road Development Programme
d) Setu Bharatam
View Answer

Answer: c
Explanation: Special Accelerated Road Development Programme (SARD) was Introduced in North-East India to improve road connectivity with the state capital, district headquarters and remote places in the region. National Highways Authority of India is responsible for management on National Highways in India. Border Road Development Board developed and maintains road connectivity in India’s border. Setu Bharatam was introduced in 2016 to make all national highways free of railway crossings.

5. The Motor Vehicle Act was passed by the Parliament of India in the year _______
a) 1988
b) 1942
c) 1995
d) 2000
View Answer

Answer: a
Explanation: The Motor Vehicle Act was passed by the Parliament of India in the year 1988. Under this act, it is mandatory for a driver to have a valid driving license and motor vehicles to have a certificate of registration.

6. The longest bridge in India, Dhola-Sadia bridge spans over which river?
a) Lohit river
b) Dihing River
c) Manas River
d) Sankosh river
View Answer

Answer: a
Explanation: The longest bridge in India, Dhola-Sadia bridge, also known as Bhupen Hazarika Setu spans over Lohit river which is a major tributary of the Brahmaputra river.

7. Who was the chairman of the Indian Road development committee, 1927?
a) Yogendra Narain
b) M.R.Jayakar
c) Lt. Gen.Harpal Singh
d) R. K. Chaturvedi
View Answer

Answer: b
Explanation: The chairman of Indian Road development committee, 1927 also known as Jayakar Committee was M.R.Jayakar. Yogendra Narain was the first Chairman of NHAI in 1988. Lt. Gen.Harpal Singh is the Director General of Border Roads Organisation, BRO.
advertisement

8. What is the main function of the Central Road Research Institute (1951)?
a) Research on road construction and to provide consultation services for the state government
b) Develop and maintain roads in the institute
c) Planning of various road maintenance programmes
d) To provide the standards and the specifications for the road construction in the country
View Answer

Answer: a
Explanation: The main function of Central Road Research Institute (1951) is to do research on road construction and to provide consultation services for the state government. IRC is responsible for various planning and standards and specifications for road constructions in the country.

9. Who launched the National Green Highway Program?
a) Ministry of Transport and NHAI
b) Border Roads Organisation
c) Public Works Department
d) Indian Road Development Committee
View Answer

Answer: a
Explanation: National Green Highway Program was launched by Ministry of Transport and NHAI on 29 September 2015 to develop green corridors along National Highways for a sustainable environment. It also aims to generate one lakh employment in the plantation sector.
advertisement

10. Indian Railways was nationalised in the year 1950.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Indian Railways was nationalised in the year 1950 and a year after that Indian Railway was formed, under the Ministry of Railways. Railway nationalization was initiated in order to take railway assets into public ownership.

11. When was the Inland Waterways Authority of India established?
a) 1986
b) 1942
c) 1995
d) 1982
View Answer

Answer: a
Explanation: Inland Waterways Authority of India (IWAI) was set up on 27th October 1986. It was constituted under NHAI Act-1985 by Parliament of India. Its main aim was to develop and regulate inland waterways for shipping and navigation.

12. The first train journey in India was made between which two cities?
a) Bombay and Nashik
b) Bombay and Thane
c) Nagpur and Pune
d) Nashik and Dadar
View Answer

Answer: b
Explanation: The first train journey in India was made between Bombay and Thane on 16 April 1853. The train was 14 carriage long and was drawn by 3 locomotives named Sultan, Sindh and Sahib.

13. Which one of the four options given below does not belong to Nagpur Plan of 1943?
a) State Highways
b) District roads
c) National Highways
d) Expressways
View Answer

Answer: d
Explanation: Nagpur plan of 1943 included National Highways, State Highways, District roads and village roads.

14. Why was the Central Road Fund (CRF) created?
a) To impose a tax on the consumption of Petrol and Diesel
b) To impose tolls on bridges
c) To collect fund from various national organisations
d) To Impose a tax on vehicle buyers
View Answer

Answer: a
Explanation: Central Road Fund (CRF) was created under Central Road Fund Act 2000 to impose a tax on the consumption of Petrol and High-Speed Diesel to develop and maintain National Highways, State roads, rural roads, railway under/over bridges, etc.

15. Which scheme in India has 50 percent of the cess levied on High-Speed Diesel (HSD) earmarked to fund it?
a) Central Road Fund (CRF)
b) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)
c) Border Roads Development Organisation (BRO)
d) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
View Answer

Answer: b
Explanation: Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) has 50 percent of the cess levied on High-Speed Diesel (HSD) earmarked to fund it. Its main aim is to provide connectivity rural areas by an all-weather road.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.