Traffic Engineering Questions and Answers – Traffic Volume Studies – AADT and ADT

«
»

This set of Advanced Traffic Engineering Questions and Answers focuses on “Traffic Volume Studies – AADT and ADT”.

1. The average 24 hours volume at the given area over a year is known as _______
a) average annual daily traffic
b) average daily traffic
c) thirtieth highest hourly volume
d) average annual weekday traffic
View Answer

Answer: a
Explanation: Average annual daily traffic (AADT) is the average 24 hours volume at the given area over a year. It is the total number of evictees crossing a section in a year divided by 365.

2. Why are traffic forecasts often does in terms of AADTs based on forecasting models?
a) AADTs are more stable than hourly volumes
b) Hourly volumes are more stable than hourly volume
c) AADTs are simple
d) AADTs are economical
View Answer

Answer: a
Explanation: Traffic forecasts often do in terms of AADTs based on forecasting models because AADTs are more stable than hourly volumes and hence their projections are more reliable.

3. What is Directional Design Hour Volume (DDHV)?
a) AADTs converted to a peak-hour volume in the peak direction of flow
b) ADTs converted to a peak-hour volume in the peak direction of flow
c) Hourly volumes converted to a peak-hour volume in the peak direction of flow
d) Weekly volumes converted to a peak-hour volume in the peak direction of flow
View Answer

Answer: a
Explanation: Directional Design Hour Volume (DDHV) is AADTs converted to a peak-hour volume in the peak direction of flow. DDHV is found using the relationship,
DDHV=AADTxKxD
where,
DDHV=Directional Design Hour Volume
AADT=Average annual daily traffic
K=proportion of daily traffic occurring during the peak hour
D=proportion of peak hour traffic traveling in the peak direction of flow
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What does K factor represent in the relationship DDHV=AADTxKxD?
a) The proportion of AADT occurring during the 30th peak hour
b) The proportion of ADT occurring during the 30th peak hour
c) The proportion of hourly volume occurring during the 30th peak hour
d) The proportion of weekly occurring during the 30th peak hour
View Answer

Answer: a
Explanation: K factor represent the proportion of AADT occurring during the 30th peak hour in the relationship DDHV=AADTxKxD. 30th peak hour is the hourly volume that is exceeded only 29 times a year.

5. The K factor in the relationship DDHV=AADTxKxD increases with increasing development density.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement “K factor in the relationship DDHV=AADTxKxD increases with increasing development density” is false. The correct statement is “K factor in the relationship DDHV=AADTxKxD declines with increasing development density”. The traffic volume in high-density development area is greater than traffic volume in low-density area.

6. K and D values from the relationship DDHV=AADTxKxD are based on which characteristics?
a) Local characteristics
b) National characteristics
c) Terrain characteristics
d) Area characteristics
View Answer

Answer: a
Explanation: K and D values from the relationship DDHV=AADTxKxD are based on Local characteristics. State highway departments monitor theses proportions and publish appropriate values in various areas in the state.

7. The average 24 hours volume at the given location for less than a year is called.
a) Average annual daily traffic
b) Average daily traffic
c) Thirtieth highest hourly volume
d) Average annual weekday traffic
View Answer

Answer: b
Explanation: Average daily traffic (ADT) is the average 24 hours volume at the given location for less than a year. It is collected for 6 months, a season, a month, a week, or 2 days.
advertisement

8. Radial routes have higher D values than circumferential routes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement “Radial routes have higher D values than circumferential routes” is true. Radial routes have movements in an out of central cities while circumferential routes have movements going around areas of central cities.

9. The D factor tends to be ______
a) more variable
b) more stable
c) less variable
d) less stable
View Answer

Answer: a
Explanation: The D factor tends to be more variable than the K factor. The D factor is affected by a number of factors. D factors tend to decrease as development density increases.
advertisement

10. How is planning analysis initiated?
a) With the conversion of AADT to DDHV
b) With the conversion of ADT to DDHV
c) With the conversion of hourly volume to DDHV
d) With the conversion of weekly volume to DDHV
View Answer

Answer: a
Explanation: Planning analysis is initiated with the conversion of AADT to DDHV. The relationship DDHV=AADTxKxD is used in this process. The free-flow speed of the area is determined by Planning analysis.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice advanced questions and answers on all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.