Traffic Engineering Questions and Answers – Vehicular Characteristics

«
»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Vehicular Characteristics”.

1. In how many categories are motor vehicles classified by AASHTO?
a) 4
b) 5
c) 3
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: Motor vehicles are classified by AASHTO into four main categories and they are Passenger cars (SUVs, minivans, pickup trucks), Buses (transit buses, school buses), Trucks (single unit trucks, tractor-trailer, tractor semi-trailer combination vehicles) and Recreational vehicles (cars with various types of trailers).

2. Which of the following is critical vehicle property for the design of roadways and traffic control?
a) Type of engine
b) Type of fuel the vehicle runs on
c) Acceleration
d) Age of vehicle
View Answer

Answer: c
Explanation: Acceleration is one of the critical vehicle property for the design of roadways and traffic con-trol. Braking and deceleration, low speed and high speed turning characteristics are also some of the criti-cal vehicle property required for the design of roadways and traffic control.

3. How many design vehicles has AASHTO specified for geometric design of road?
a) 10
b) 11
c) 13
d) 20
View Answer

Answer: d
Explanation: AASHTO has specified 20 design vehicles, each with specified characteristics for geometric design of the road. Some of the design vehicles as specified by AASHTO are P for passenger cars, SU for single truck unit, BUS-40 for intercity bus with 40ft wheelbase.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the incorrect use of Design vehicles?
a) Design of turning roadways
b) Design of intersection curbs
c) Determination of lane widths
d) Design of different types of vehicles
View Answer

Answer: d
Explanation: Design vehicles are used for the design of turning roadways and intersection curbs primarily. It is also used to determine lane widths such as lane widening on curves.

5. Which of the following is the minimum design vehicle for local street applications?
a) Passenger car
b) Single-unit truck
c) Intercity bus
d) Triple semi-trailer
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum design vehicle for local street applications is Single-unit truck because hook and ladder fire vehicles have rear axle steering that allows the vehicle to negotiate sharp turns, so the use of the single unit truck is not considered to hinder emergency vehicle.

6. Which of the following is the design vehicle for parking lots?
a) Passenger car
b) Single-unit truck
c) Intercity bus
d) Triple semi-trailer
View Answer

Answer: a
Explanation: The design vehicle generally used for parking lots is Passenger car (P). Access to emergency vehicles is also considered in the design of parking lots in all the buildings and public places.

7. For the design of highways and intersections, the selection of design vehicle must consider __________
a) Vehicle length
b) Vehicle mix
c) Emergency vehicles
d) Topography
View Answer

Answer: b
Explanation: For the design of highways and intersections, the selection of design vehicle must consider the expected vehicle mix. The design vehicle should accommodate 95% or more of the expected vehicle mix.
advertisement

8. What is the height range of design vehicles?
a) 4.25 ft—13.5 ft
b) 4.5 ft—13.5 ft
c) 4.25 ft—14 ft
d) 4.25 ft—15 ft
View Answer

Answer: a
Explanation: The height range of design vehicles is 4.25 ft for passenger vehicles and 13.5 ft for large trucks. According to this range, design of roadways is accomplished.

9. What is the minimum clearance for most facilities?
a) 15 ft
b) 15 ft
c) 10 ft
d) 14 ft
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum clearance for most facilities is 14 ft. This is so because all facilities must ac-commodate emergency vehicles.
advertisement

10. What is the width range of design vehicles?
a) 7 ft — 8.5 ft
b) 5 ft — 10 ft
c) 2 ft — 8 ft
d) 4 ft — 10 ft
View Answer

Answer: a
Explanation: The width range of design vehicles is 7 ft for passenger vehicles and 8.5 ft for large trucks. This data influences the design of lane width and shoulders.

11. What is the desirable lane width for facilities?
a) 12 ft
b) 13 ft
c) 10 ft
d) 5 ft
View Answer

Answer: a
Explanation: The desirable lane width for facilities is 12 ft. 10 ft is the minimum lane width for all applica-tions where area is restricted. This is mandatory for easy flow of vehicles moving in and out of the facility.

12. What are the conditions under which vehicles must take turns?
a) Low speed turns and high speed turns
b) Superelevation
c) Wheel load
d) Centrifugal force
View Answer

Answer: a
Explanation: The conditions under which vehicles must take turns are low speed turns (less than or equal to 16 kmph) and high speed turns (more than or equal to 16kmph).

13. Low speed turns are limited by _______
a) Characteristics of vehicle
b) Dynamics of side friction
c) Wheel load
d) Type of road
View Answer

Answer: a
Explanation: Low-speed turns are limited by characteristics of the vehicle because the minimum radius al-lowed by the vehicle’s steering mechanism can be supported at such speeds.

14. High speed turns are limited by ______________
a) Characteristics of vehicle
b) Dynamics of side friction
c) Wheel load
d) Type of road
View Answer

Answer: b
Explanation: High speed turns are limited by dynamics of side friction between road and tires. They are also limited by the superelevation of road.

15. The characteristic WB-40 indicates which design vehicle?
a) Intermediate semi-trailer ( wheelbase = 40 ft)
b) Intermediate semi-trailer ( wheelbase = 50 ft)
c) Intermediate semi-trailer ( wheelbase = 62 ft)
d) Inter bus city (wheelbase = 40 ft)
View Answer

Answer: a
Explanation: The characteristic WB-40 indicates Intermediate semi-trailer ( wheelbase = 40 ft) design vehi-cle. This characteristic is recommended by AASHTO. It has 20 such design vehicles which are useful for de-sign of roadways.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.