Traffic Engineering Questions and Answers – Planning for Pedestrians, Cyclists and Disabled People – 2

«
»

This set of Traffic Engineering Questions and Answers for Freshers focuses on “Planning for Pedestrians, Cyclists and Disabled People – 2”.

1. What is the minimum width of footpath in India for commercial areas?
a) 2m
b) 3m
c) 1.8m
d) 2.5m
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum width of footpath in India for commercial areas is 2.5m. It is 1.8m for residential areas. The width should be adequate for two wheelchairs to cross each other.

2. What is the minimum width of cycling path?
a) 1.5m
b) 2m
c) 4m
d) 5m
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum width of cycling path is 2m. This width is considered when right of way widths do not consider separate cycling path. Usually a cycling path has a clear width of 2.5m.

3. Which of the following is one of the 8 climate mission of the Government of India?
a) National Mission on Sustainable Habitat
b) Nehemiah Sustainable Vision Engagement
c) National Mission on Climate Change
d) National Mission on Transportation
View Answer

Answer: a
Explanation: One of the 8 climate mission of the Government of India is National Mission on Sustainable Habitat. It was introduced to form sustainable cities that prioritize energy efficiency and public transport especially pedestrians, cyclist, etc.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the act which refers to the ease of access to offices, public buildings, and transport infrastructure?
a) Rights of Person with Disability Act, 2016
b) Rights of Specially Abled Act, 2016
c) Disabled People Right, 2016
d) Rights of Person with Disability Act, 2015
View Answer

Answer: a
Explanation: The act which refers to the ease of access to offices, public buildings, and transport infrastructure is Rights of Person with Disability Act, 2016. This act bargains with the issues faced by differently abled people.

5. What was the issue identified in IRC:106, 1990 (Guidelines for Capacity if Urban Roads in Plain Areas)?
a) Doesn’t address cycle infrastructure
b) Cycle as a mode was not considered
c) Parking space for NMT is absent
d) Identifies cycle as a threat
View Answer

Answer: b
Explanation: The issue identified in IRC:106, 1990 (Guidelines for Capacity if Urban Roads in Plain Areas) is that cycle as a mode was not considered. Another issue was to improve the capacity of roadway, and suggestion was made to impose constrain on slow-moving vehicle.

6. Which of the following factors does not affect the NMT network?
a) Reduction of speed of motorized vehicles
b) Merging safest and fastest route
c) Signalized paths
d) Improving visibility at intersections
View Answer

Answer: c
Explanation: The factor which does not affect the NMT network is signalized paths for Non-Motorised Transport network. Signals are not required in a Non-Motorised Transport path.

7. What is the data source for Trip Production Pattern in an NMT plan?
a) Household Interview Data
b) Ward Map
c) Property Tax Data
d) Traffic Volume Counts
View Answer

Answer: a
Explanation: The data source for Trip Production Pattern in an NMT plan is Household Interview Data. Comprehensive Mobility Plan of the city is also a data source for Trip Production Pattern in an NMT plan. Traffic Volume Counts are for Traffic Assignment.
advertisement

8. Why is Travel Demand Model required?
a) To recreate the road network and travel pattern
b) To recreate the road network only
c) To recreate the travel pattern only
d) To recreate the travel pattern and footpaths
View Answer

Answer: a
Explanation: Travel Demand Model is required to recreate the road network and travel pattern. This model is used in modelling software to test various measures to refine the existing NMT network.

9. Trip distribution in NMT is carried out based on _____
a) Pedestrian Compatibility Index
b) Cycle Compatibility Index
c) Vehicle Compatibility Index
d) Trip Compatibility Index
View Answer

Answer: b
Explanation: Trip distribution in NMT (Non-Motorised Transport) is carried out based on the Cycle Compatibility Index (BCI). This index was introduced by University of North Carolina Highway Safety Research Centre.
advertisement

10. What is the data source for Road Network in an NMT plan?
a) Household Interview Data
b) Ward Map
c) Property Tax Data
d) Land Use Data
View Answer

Answer: c
Explanation: Property Tax Data is the data source which provides information for Road Network in an NMT plan. Other data sources are primary data for road inventory and link speeds and secondary data on road widths.

11. What is the WALK interval when the number of pedestrians is 10?
a) 4 s
b) 5.9 s
c) 6.2 s
d) 10 s
View Answer

Answer: b
Explanation: WALK = 3.2 + 0.27 Npeds
= 3.2 + 0.27 X 10 = 5.9 s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.