Traffic Engineering Questions and Answers – Methods of Speed Delay Studies

«
»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Methods of Speed Delay Studies”.

1. What is meant by time-in-queue delay?
a) Time between a vehicle joining the end of the queue at a signalized intersection and the time it crosses the intersection
b) Delay during which the vehicles is at rest
c) Delay caused due to resistance of other traffic
d) Time between a vehicle joining the end of the queue at an unsignalized intersection and the time it crosses that intersection
View Answer

Answer: a
Explanation: Time-in-queue delay is the time between a vehicle joining the end of the queue at a signalized intersection and the time it takes to cross the intersection. Stopped time delay is the delay during which the vehicles are at rest.

2. Why are the control delay caused?
a) Control devices
b) Speedometer
c) Traffic
d) deceleration to and acceleration from a stop to stopped time delay
View Answer

Answer: a
Explanation: Control devices like signals cause control delay or fixed delay. Control delay includes both approach delay and time-in-queue delay. Approach delay is caused due to deceleration to and acceleration from a stop to stopped time delay.

3. Which of the following travel time and delay studies doesn’t require a test vehicle?
a) Floating car technique
b) Average speed technique
c) Moving vehicle technique
d) License plate observations
View Answer

Answer: d
Explanation: License plate observations is the travel time and delay study that doesn’t require a test vehicle. It is one of the most common method for calculating travel time and delay.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. How is average delay time calculated in License plate method?
a) Average delay time = (Sum of all delay time) / (Number of matched license plates)
b) Average delay time = (Sum of all delay time) x (Number of matched license plates)
c) Average delay time = (Sum of all delay time) + (Number of matched license plates)
d) Average delay time = (Sum of all delay time) – (Number of matched license plates)
View Answer

Answer: a
Explanation: Average delay time is calculated in License plate method by the relation given below, Average delay time = (Sum of all delay time) / (Number of matched license plates). While the delay time is calculated by, Delay time = Observed travel time – Free flow travel time.

5. Which of the following is not an application of travel time and delay study?
a) Collection of rating data
b) Problem location identification
c) Economic analysis
d) Determining relation between mean speed and flow
View Answer

Answer: d
Explanation: Determining relation between mean speed and flow is not an application of travel time and delay study. Collection of rating data, problem location identification, economic analysis an model calibration are some of the applications of travel time and delay study.

6. The driver has to drive the test car above the average speed of the traffic in an average-speed technique.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement, “The driver has to drive the test car above the average speed of the traffic in an average-speed technique” is an incorrect statement. The correct statement is, “The driver has to drive the test car at the average speed of the traffic in an average-speed technique.”

7. In which test vehicle technique the test vehicle has to make a round trip on a test section?
a) Floating-car technique
b) Average-speed technique
c) Moving-vehicle technique
d) License plate technique
View Answer

Answer: c
Explanation: In Moving-vehicle technique the test vehicle has to make a round trip on a test section from east to west direction. In Floating-car technique the test car attempts to pass as many vehicles as those that pass the test vehicle.
advertisement

8. The selection of test to be a test-vehicle based or not depends upon which of the following criteria?
a) Available personnel and equipment
b) Driver’s choice
c) Type of road
d) Location of test
View Answer

Answer: a
Explanation: The selection of test to be a test-vehicle based or not depends upon the availability of personnel and equipment. Methods requiring a test vehicle are floating-car technique, average-speed technique, and moving-vehicle technique.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

advertisement

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.