Traffic Engineering Questions and Answers – Traffic Engineering Studies – 1

«
»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Traffic Engineering Studies – 1”.

1. Which of the following is not a category of Traffic Studies?
a) Inventories
b) Administrative studies
c) Dynamic studies
d) Economic studies
View Answer

Answer: d
Explanation: Traffic Studies is categorized into three main categories- Inventories, Administrative studies, and Dynamic studies.

2. Which of the following traffic study requires the collection of data under operational conditions?
a) Dynamic studies
b) Administrative studies
c) Inventories
d) Economic studies
View Answer

Answer: a
Explanation: Dynamic studies requires the collection of data under operational conditions. It includes the study of speed, traffic volume, parking and travel and delay time.

3. Spot speed studies are conducted to ______
a) estimate distribution of speeds of vehicles in traffic at a particular location
b) estimate distribution of traffic density at a particular location
c) survey various locations based on speed
d) survey various locations based on traffic density
View Answer

Answer: a
Explanation: Spot speed studies are conducted to estimate the distribution of speeds of vehicles in traffic at a particular location. It is carried out by recording speeds of vehicles at a specified location.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Aerial photography and surveying are required in which type of traffic study?
a) Inventories
b) Administrative studies
c) Dynamic studies
d) Detailed study
View Answer

Answer: b
Explanation: Aerial photography and surveying is required in Administrative studies. This study uses existing records of the required location.

5. Goods movement and transit study is a type of traffic study.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is true that goods movement and transit study is a type of traffic study. Records of existing truck loading facilities and transit system are made because these are important for proper planning and congestion.

6. Pneumatic road tube device is a type of _______
a) Manual data collection method
b) Semi-automated data collection method
c) Fully-automated data collection method
d) None of the above
View Answer

Answer: b
Explanation: Pneumatic road tube is a type of Semi-automated data collection method. Devices used in semi-automated data collection method are usually portable and so can be taken to various locations.

7. The Fully automated study makes use of portable devices and sensors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Fully automated study makes use of permanently installed devices and sensors. They are used to collect traffic data and to operate actuated or adaptive signals.
advertisement

8. Which of the following study is not conducted manually?
a) Traffic counts
b) Intersection delay
c) Operation of the traffic signal
d) Travel time data
View Answer

Answer: c
Explanation: Operation of the traffic signal is not conducted manually. It is nowadays done automatically.

9. Which of the following is the prime disadvantage of fixed signal?
a) Data is available for a short period of time
b) It is not portable
c) Requires skills to use
d) Costly
View Answer

Answer: a
Explanation: The prime disadvantage of a fixed signal is that the data is not permanently stored in a retrievable form. It is only available in real time.
advertisement

10. What is the error reported when using a stopwatch for manual study?
a) Time error
b) Parallax
c) Reading error
d) Cumulative error
View Answer

Answer: b
Explanation: The error reported when using a stopwatch for the manual study is Parallax. It is a systematic error. Some minor adjustments can be done to remove it.

11. What principle does radar meters use?
a) Doppler principle
b) Van-Hoff principle
c) Hooke’s law
d) Tyndall effect
View Answer

Answer: a
Explanation: Radar meter is based on the Doppler principle. The radar sends a wave that gets reflected from a moving vehicle. The difference between emitted and reflected frequency is proportional to speed.

12. Radar meters must have a license from ________
a) Indian Traffic Commission
b) Federal Communication Commission
c) Federal Traffic Commission
d) Indian Communication Commission
View Answer

Answer: b
Explanation: Radar meters must have a license from the Federal Communication Commission (FCC). This license is made mandatory because radar meters emit within the federally regulated range of frequencies.

13. Pneumatic tubes are used for ______
a) Traffic counting
b) Surveying
c) Parking counts
d) Delay time
View Answer

Answer: a
Explanation: Pneumatic tubes are used for Traffic counting. They are also used to measure speeds.

14. What is the disadvantage of Pneumatic tubes?
a) They are costly
b) They require skill
c) They count the number of axles
d) They are not portable
View Answer

Answer: c
Explanation: The main disadvantage of Pneumatic tubes is that they count the number of axles not number of vehicles. Vehicles with multiple axles will cause five or more actuations. Therefore, manual observation is required for this method.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.