Traffic Engineering Questions and Answers – PIEV Theory

«
»

This set of Traffic Engineering Problems focuses on “PIEV Theory”.

1. What does PIEV mean?
a) Perception, Imitation, Environment, and Volition
b) Perception, Identification, Environment, and Volition
c) Perception, Identification, Emotion, and Volition
d) Perception, Identification, Emotion, and Violation
View Answer

Answer: c
Explanation: PIEV means Perception, Identification, Emotion, and Volition. This essentially means that a driver requires time to see and hear the action on the road and process it and act according to the circumstances on the road.

2. What are the factors that affect PRT?
a) Age, presence of alcohol and drugs, road rage, walking speed
b) Age, presence of alcohol and drugs, fatigue, complexity of reactions
c) Age, presence of alcohol and drugs, fatigue, size of obstruction
d) Age, presence of alcohol and drugs, fatigue, type of pavement
View Answer

Answer: b
Explanation: The factors that affect PRT are age, presence of alcohol and drugs, fatigue and complexity of reactions. Expectancy is also a significant factor affecting PRT i.e. drivers will react more quickly to circumstances they expect to stumble upon.

3. What is the Perception Reaction Time for braking on highways?
a) 1 second
b) 2.5 seconds
c) 3.5 seconds
d) 3 seconds
View Answer

Answer: b
Explanation: The Perception Reaction Time (PRT) for braking on highways is 2.5 seconds. The Perception Reaction Time (PRT) for reaction time to traffic signals is 1 second. These recommendations are specified by AASHTO.
advertisement
advertisement

4. The initial speed of the vehicle is 80 kmph. What is the reaction distance?
a) 45.5 m
b) 55.2 m
c) 55.6 m
d) 22.24 m
View Answer

Answer: c
Explanation: d = 0.278 S.t
here,
d = reaction distance
S = initial speed of vehicle, kmph
t = reaction time, s = 2.5 seconds
d = 0.278 X 80 X 2.5 = 55.6 kmph

5. A vehicle travels at a speed of 60 kmph. The driver then sees a stopped car on the road ahead. How far will the driver’s vehicle travel before the driver’s foot reach the brake?
a) 41.7 m
b) 40 m
c) 31.2 m
d) 45 m
View Answer

Answer: a
Explanation: d = 0.278 S.t
here,
d = reaction distance
S = initial speed of vehicle, kmph
t = reaction time, s = 2.5 seconds
d = 0.278 X 60 X 2.5 = 41.7 kmph

6. The driver notices a red traffic signal towards the front. The vehicle moves 11m before he can observe and apply brakes on the vehicle. At what speed the vehicle was moving?
a) 30 kmph
b) 40 kmph
c) 50 kmph
d) 60 kmph
View Answer

Answer: b
Explanation: d = 0.278 S.t
here,
d = reaction distance
S = initial speed of vehicle, kmph
t = reaction time, s = 1 seconds for reaction on a traffic signal
d = 0.278 X S X 1
11 = 0.278 X S X 1
S = 11/0.278 = 39.5 kmph = 40 kmph (approx.)

7. What is the AASHTO recommendation for a PRT for stops on rural roads where collision avoidance maneuver is required?
a) 9.1 seconds
b) 10 seconds
c) 8 seconds
d) 3 seconds
View Answer

Answer: d
Explanation: The AASHTO recommendation for a PRT for stops on rural roads where collision avoidance maneuver is required is 3 seconds. It is 9.1 seconds for urban roads.
advertisement

8. Which of the following is not a category of expectancy?
a) Continuity
b) Event
c) Temporal
d) Complexity of reaction
View Answer

Answer: d
Explanation: Complexity of reaction is not a category of expectancy but it is one of the factors affecting PRT. Continuity, Event, and Temporal are the types of expectancy.

9. A driver with a perception-reaction time of 2.5s is driving with a speed of 75 kmph. He observes an accident on the road ahead. Workout the distance the vehicle will travel before the driver applies brakes.
a) 49 m
b) 52 m
c) 50 m
d) 53 m
View Answer

Answer: b
Explanation: d = 0.278 S.t
here,
d = reaction distance
S = initial speed of vehicle, kmph
t = reaction time, s = 2.5 seconds
d = 0.278 X S X 2.5
d = 0.278 X S X 2.5
d = 52.125 m = 52 m (approx.)
advertisement

10. What is the AASHTO recommendation for a PRT on urban roads where collision avoidance requires speed, path and direction changes?
a) 14 to 14.5 seconds
b) 10.2 to 11.2 seconds
c) 12.1 to 12.9 seconds
d) 9.1 to 9.9 seconds
View Answer

Answer: a
Explanation: The AASHTO recommendation for a PRT on urban roads where collision avoidance requires speed, path, and direction changes is 14 to 14.5 seconds. It is 10.2 to 11.2 seconds for rural roads and 12.1 to 12.9 seconds for suburban roads.

11. What can be done to avoid Expectant accidents on the road?
a) Set up Speed limits
b) Two lane roads
c) Guide signs
d) Speed breakers
View Answer

Answer: c
Explanation: Guide signs are to be carefully designed and erected on the left-hand ramp to alert the drivers and make it “unexpected”. If there are all right-hand ramps then avoid left-hand ramps.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.