Traffic Engineering Questions and Answers – Accident Studies – 2

«
»

This set of Traffic Engineering Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Accident Studies – 2”.

1. Which step in the accident investigation helps to determine how the accident occurs?
a) Professional Reconstruction
b) At Scene-Investigation
c) Technical Preparation
d) Cause Analysis
View Answer

Answer: a
Explanation: Professional Reconstruction is the step in the accident investigation that helps us to determine how the accident occurs from the available data. It is also referred to as determining behavioural or causes of accident.

2. Analysis of accident reconstruction studies is done by which of the following step in the accident investigation?
a) Professional Reconstruction
b) At Scene-Investigation
c) Technical Preparation
d) Cause Analysis
View Answer

Answer: d
Explanation: Analysis of accident reconstruction studies is done by Cause Analysis. It is done to determine why the accident occurred from the data available.

3. The total accident hazard is expressed as ______
a) accident Rate per Kilometer
b) accident involvement Rate
c) death rate based on population
d) death rate based on registration
View Answer

Answer: a
Explanation: The total accident hazard is expressed as Accident Rate per Kilometer. It is the number of accidents of all types per km of a highway and street classification.
R=A/L, where, R = total accident rate per km for a year, A = total number of accident occurring in one year, L = length of control section in kms
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Numbers of drivers of vehicles with specific characteristics who were participants in accidents per 100 million vehicle-kms of travel is known as ______
a) Accident Rate per Kilometer
b) Accident involvement Rate
c) Death rate based on population
d) Death rate based on registration
View Answer

Answer: b
Explanation: Numbers of drivers of vehicles with specific characteristics who were participants in accidents per 100 million vehicle-kms of travel is known as Accident involvement Rate. Accident involvement Rate, R = N x 100000000/V here, R = accident per 100 million vehicle-kms of travel, N = total number of drivers involved in accidents and V = vehicle-kms of travel on road section during the period of investigation

5. The traffic hazard to life in a community is expressed as _____
a) accident Rate per Kilometer
b) accident involvement Rate
c) death rate based on population
d) death rate based on registration
View Answer

Answer: c
Explanation: The traffic hazard to life in a community is expressed as Death rate based on population. Death rate based on population of the number of traffic fatalities per 100,000 populations.

6. Which rate reflects the accident exposure for an entire area?
a) Death rate based on population
b) Accident Rate per Kilometer
c) Accident Rate based on vehicle-kms of travel
d) Accident involvement Rate
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate which reflects the accident exposure for an entire area is Death rate based on population. It is the traffic hazard to life in a community.
R = B x 100000/P, here, R = death rate per 100,000 population, B = total number of traffic death in one year and P = population of area

7. The rate which reflects the accident exposure for the entire area and is similar to death rate based on population is _______
a) death rate based on population
b) death rate based on registration
c) accident Rate based on vehicle-kms of travel
d) accident involvement Rate
View Answer

Answer: b
Explanation: The rate that reflects the accident exposure for the entire area and is similar to death rate based on population is Death rate based on registration.
R = B x 10000/M, here, R = death rate per 10,000 vehicles registered, B = total number of deaths in traffic in a year and M = number of motor vehicles listed in the area.

8. The accident hazard is expressed as ______
a) death rate based on population
b) death rate based on registration
c) accident Rate based on vehicle-kms of travel
d) accident involvement Rate
View Answer

Answer: c
Explanation: The accident hazard is expressed as Accident Rate based on vehicle-kms of travel. The Accident Rate based on vehicle-kms of travel is the number of accidents per 100 million vehicle km of travel.
advertisement

9. Accident reconstruction helps in ______
a) controlling or imposing rules to control or check movement of vehicles on road at high speed
b) to organize and interpret the study
c) to determine why the accident occurred
d) obtain information at the scene
View Answer

Answer: c
Explanation: Accident reconstruction helps in controlling or imposing rules to control or inspect movement of vehicles on road at high speed. It deals with representing the accidents occurred in schematic diagram to determine the speed before the collision.
advertisement

10. The data which is not required to determine the pre-collision speed is ________
a) mass of the vehicle
b) velocities after collision
c) path of a vehicle as it proceeds towards collision point
d) road width
View Answer

Answer: d
Explanation: Road width is not required to determine the pre-collision speed. Mass of the vehicle, velocities after the collision, and path of each vehicle as it approaches collision point are the datas required to determine the pre-collision speed.

11. What is a collision diagram?
a) Schematic diagram of the collision of two vehicles that occur during turning movements
b) Schematic graph of collision of two vehicles
c) Schematic diagram of collision of three vehicles occur during turning movements
d) Schematic graph of collision at turning movements
View Answer

Answer: a
Explanation: A collision diagram is the schematic diagram of the collision of two vehicles that occur during turning movements. A collision is represented by a set of arrows to show the orientation of before and after movement.

12. Poisson impact theory divides impact into how many parts?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Poisson impact theory divides impact into 2 parts and they are compression and restitution. The compression phase in this theory is cited by the deformation of the cars. It follows Newton’s law F = ma.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.