Traffic Engineering Questions and Answers – Floating Car Method

«
»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Floating Car Method”.

1. Floating car method is also known as _____
a) Average speed method
b) Moving vehicle method
c) License plate method
d) Riding check method
View Answer

Answer: d
Explanation: Floating car method is also known as Riding check method. In a floating car method, the driver floats with the traffic by passing as many vehicles as possible without compromising on safety.

2. Detailed observation is acquired from the floating car method.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: “Detailed observation is acquired from the floating car method” is a true statement. It records details concerning all phases of speed and delay which also includes location, duration, and cause of delay.

3. Which of the following data is not recorded by the observers during a floating car method?
a) Number of vehicles overtaking the test vehicle
b) Number of vehicles overtaken the test vehicle
c) Number of vehicles travelling in the opposite direction
d) Number of pedestrians
View Answer

Answer: d
Explanation: Number of pedestrians is not recorded by the observers during a floating car method. The number of vehicles overtaking the test vehicle, the number of vehicles overtaken the test vehicle, and number of vehicles travelling in the opposite direction are some of the observations recorded by the observers.
advertisement
advertisement

4. Which of the following a disadvantage of methods with test vehicles?
a) Data storage difficulties
b) Low initial cost
c) Consistent data collection
d) Detailed data
View Answer

Answer: a
Explanation: The disadvantage of methods with test vehicles is the data storage difficulties due to advanced and detailed data collection techniques. Other disadvantages are regular quality checks due to human and electric sources errors.

5. Which of the following formula gives the correct determination of the minimum number of test runs in a floating car method?
a) N=((tα χ σ)/d*2)
b) N=((tα χ σ)/d*3)
c) N=((tα / σ)/d*2)
d) N=((tα + σ)/d*2)
View Answer

Answer: a
Explanation: N=((tα χ σ)/d*2) gives the correct determination of the minimum number of test runs in a floating car method. Here, N = number of sample size or minimum number of test runs, α = significance level, σ = standard deviation, d = limit of accepted error.

6. What are the limit of acceptable error for traffic operations, economic evaluation, and trend analysis studies?
a) ±2.0 to ± 4.o mi/l
b) ±3.0 to ± 4.o mi/l
c) ±1.0 to ± 4.o mi/l
d) ±0.0 to ± 4.o mi/l
View Answer

Answer: a
Explanation: The limit of acceptable error for traffic operations, economic evaluation, and trend analysis studies is ±2.0 to ± 4.o mi/l. The limit of acceptable error is expressed as ‘d’. It is ±3 to ± 5.o mi/l for Highway needs and planning studies.

7. In floating car method, the travel time is taken as the mean time recorded during the repeated procedure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: “In floating car method, the travel time is taken as the mean time recorded during the repeated procedure” is a true statement. Multiple numbers of test runs are done to get almost accurate data and results.
advertisement

8. What is acceleration noise?
a) Degree of discomfort of driver due to acceleration and deceleration
b) Degree of discomfort of driver due to pedestrians
c) Degree of discomfort of driver due to control devices
d) Degree of discomfort of driver due to inadequate spacing
View Answer

Answer: a
Explanation: Acceleration noise is the degree of discomfort of driver due to acceleration and deceleration. It is calculated as the root mean square value of acceleration considering each second of operation one by one.

9. The average journey time T in minutes in the direction of flow is calculated by.
a) T = tw – (ny/q)
b) T = tw + (ny/q)
c) T = tw x (ny/q)
d) T = tw / (ny/q)
View Answer

Answer: a
Explanation: The average journey time T in minutes in the direction of flow is calculated by T = tw – (ny/q). Here, T = average journey time in minutes, tw = average journey time when test vehicle is travelling with the stream q.
advertisement

10. The average volume in floating car method is calculated by.
a) q = (na+ny)/(ta+tw)
b) q = (na-ny)/(ta+tw)
c) q = (na+ny)/(ta-tw)
d) q = (na+ny)x(ta+tw)
View Answer

Answer: a
Explanation: The average volume in floating car method is calculated by q = (na+ny)/(ta+tw). Here, tw = average journey time when test vehicle is travelling with the stream q, ta = average journey time when test vehicle is travelling against the stream q.

11. Floating car method is suitable for which type of road?
a) Multilane highways
b) Village roads
c) State highways
d) 2 lane 2 way highways
View Answer

Answer: d
Explanation: Floating car method is suitable for 2 lane 2 way highway type of road. It is difficult to be applied on multilane highways. In a floating car method, the driver floats with the traffic by passing as many vehicles as possible.

12. When is inaccuracy most likely to occur in floating car method?
a) During periods of congested flow on multi-lane highways
b) In village roads due to bad road conditions
c) When there are lots of potholes
d) During non-peak hours in city roads
View Answer

Answer: a
Explanation: Inaccuracy is most likely to occur in floating car method during periods of congested flow on multi-lane highways. It also might give inaccurate results on roads with extremely low traffic volumes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.