Traffic Engineering Questions and Answers – Methods of Volume Counting

«
»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Methods of Volume Counting”.

1. What are the normal time intervals for manual count?
a) 5, 10 and 15 minutes
b) 5, 10 and 20 minutes
c) 10, 14 and 18 minutes
d) 10, 15 and 20 minutes
View Answer

Answer: a
Explanation: It takes less than a day to complete manual counts for volume studies. The normal time intervals for manual count are standardly 5, 10 and 15 minutes. On Tuesday, Wednesday or Thursday counts are usually taken. Rush hours are avoided.

2. Most applications of manual count require ____
a) small samples of data
b) large samples of data
c) no data
d) maximum data
View Answer

Answer: a
Explanation: Most applications that use manual counts require small samples of data at a given section. Manual counts are occasionally used. They are used when an automatic count is not accessible.

3. The data obtained from volume counts helps to identify.
a) Speed of vehicles
b) Critical flow time periods
c) Design drawbacks
d) Existing traffic signal drawbacks
View Answer

Answer: b
Explanation: The data obtained from volume counts helps to identify Critical flow time periods. The impact of huge vehicles and pedestrians on vehicular traffic flow is also identified by the help of these information.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not determined by traffic volume studies?
a) Design criteria
b) Vehicle classification
c) Number of vehicles
d) Movement of vehicles
View Answer

Answer: a
Explanation: Design criteria is not determined by traffic volume studies. Vehicle classification, number of vehicles, and movement of vehicles are determined by this method.

5. What is the time interval at which automatic count is taken?
a) 1 hour
b) 2 hour
c) 1 week
d) 1 day
View Answer

Answer: a
Explanation: The time interval at which automatic count is taken is an hour for each 24 hrs period. It usually extends for a week, a month or even a year.

6. Which of the following is not a method of recording automatic counts?
a) portable counters
b) permanent counters
c) videotape
d) speedometer
View Answer

Answer: d
Explanation: Speedometer is nota method of recording automatic counts. Portable counters, permanent counters, and videotape are the methods by which automatic counts are recorded.

7. When demand exceeds the capacity of approach, the volume is counted as the vehicle _______
a) enters the intersection
b) departs the intersection
c) is in the middle of the intersection
d) crosses an opposite vehicle in the intersection
View Answer

Answer: a
Explanation: When demand exceeds the capacity of approach, the volume is counted as the vehicle enters the intersection. This is done so because these are a more precise reflection of demand.
advertisement

8. How is “unstable queue buildup” identified at a un-signalized intersection?
a) queues that become smaller during each successive counting period
b) queues that become larger during each successive counting period
c) queues that remain the same during each successive counting period
d) queues that increase exponentially during each successive counting period
View Answer

Answer: b
Explanation: “Unstable queue buildup” is identified at a un-signalized intersection by queues that become larger during each successive counting period. This happens when vehicles queued during a red interval are not thoroughly cleared.

9. Portable counters are generally used for _______
a) Only major counts
b) Only minor counts
c) Both major and minor counts
d) Not used for counting
View Answer

Answer: c
Explanation: Portable counters are generally used for both major and minor counts. Major counts are made for a week each month for a year. While minor counts are made for one five day period in each season.
advertisement

10. Which type of counter is used at mid-block locations?
a) permanent counters
b) portable counters
c) videotape
d) audiotape
View Answer

Answer: b
Explanation: At mid-block locations, portable counters type of counter is used. They are not used at locations where the extent of coverage counts are very short. Locations at which sample counts are taken are called coverage counts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.