Traffic Engineering Questions and Answers – Types of Traffic Studies

«
»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Traffic Studies”.

1. The number of vehicles crossing a section of road in a unit time at any selected period is called ____________
a) Traffic volume study
b) Traffic density study
c) Traffic mass study
d) Traffic characteristic study
View Answer

Answer: a
Explanation: The number of vehicles crossing a section of road in a unit time at any selected period is called Traffic volume study. Its unit is vehicles/hr or vehicles/day.

2. Speed studies are conducted for what primary purpose?
a) Traffic census
b) Safety
c) Quality of service
d) Planning
View Answer

Answer: b
Explanation: Speed studies are conducted primarily for safety purpose. Speed characteristics are needed to be assessed from time to time for safety concerns. New speed limits are set if the current one is not viable.

3. Demand-forecasting model is based on which traffic studies?
a) Speed studies
b) Traffic volume study
c) Travel time studies
d) Accident studies
View Answer

Answer: c
Explanation: Demand-forecasting model is based on Travel time studies. Travel time along sections of highways comprises of a major measure of the quality of service to users.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Total parking demand is determined by which traffic study?
a) Accident studies
b) Traffic volume study
c) Travel time studies
d) Parking studies
View Answer

Answer: d
Explanation: Total parking demand is determined by Parking studies type of traffic study. Several counting methodologies are used to determine the parking need of people. Interview studies are done to see how parking facilities are used.

5. Which traffic study records the existing truck loading facilities and transit system?
a) Goods movement and Transit studies
b) Parking studies
c) Traffic volume studies
d) Travel time studies
View Answer

Answer: a
Explanation: Goods movement and Transit studies record the existing truck loading facilities and transit system. It is a significant factor of congestion, proper planning, and operation policies.

6. Which traffic study uses traffic models to analyze traffic?
a) Traffic volume studies
b) Calibration studies
c) Parking studies
d) Accident studies
View Answer

Answer: b
Explanation: Calibration studies use traffic models to analyze traffic. Studies are done to calibrate key values in models to guarantee that they depict the conditions in real-life traffic.

7. Which traffic study studies the effectiveness of various traffic control devices?
a) Calibration studies
b) Observation studies
c) Parking studies
d) Traffic volume studies
View Answer

Answer: b
Explanation: Observation studies the effectiveness of various traffic control devices. It assesses the design of the control devices and studies how it is implemented. It helps evaluate control measures.
advertisement

8. The time lost by traffic due to traffic friction and traffic control devices is called _____
a) Delay
b) Green time
c) Red time
d) Setback time
View Answer

Answer: a
Explanation: The time lost by traffic due to traffic friction and traffic control devices is called delay. Delay is the added time spent by the drivers against their presumption.

9. The delay caused by the intervention by other components of traffic is called __________
a) Operational delay
b) Fixed delay
c) Stopped delay
d) Approach delay
View Answer

Answer: a
Explanation: The delay caused by the intervention by other components of traffic is called Operational delay. Some examples of this delay are, time lost due to parking manoeuvres, pedestrians, and turning movement.
advertisement

10. Traffic islands are used to increase the length of the crossing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Traffic islands are used to decrease the length of the crossing. This is done so for the safe crossing of pedestrians and easy flow of traffic.

11. What is the difference between the actual time required to cross a section of a road and the time taken corresponding to the average speed of traffic under free-flow condition called?
a) Travel time delay
b) Congestion delay
c) Stopped Delay
d) Approach Delay
View Answer

Answer: a
Explanation: The difference between the actual time required to cross a section of road and the time taken corresponding to the average speed of traffic under free-flow condition is called Travel time delay. Travel time delay comprises of acceleration delay, deceleration delay, and stopped delay.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.