Traffic Engineering Questions and Answers – Road Characteristics – 1

«
»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Road Characteristics – 1”.

1. How many travel movements are present on a typical trip?
a) 5
b) 6
c) 3
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 6 types of travel movements on a typical trip as per AASHTO. Main Movement, Transition, Distribution, Collection, Access, and Termination are the 6 types of travel movements in a typical trip as per AASHTO.

2. Which travel movement occurs when vehicle transfers from the through portion of trip to the remaining travel movement functions?
a) Main Movement
b) Access
c) Transition
d) Distribution
View Answer

Answer: c
Explanation: The travel movement which occurs when vehicle transfers from the through portion of the trip to the remaining travel movement function is Transition. For example, a vehicle uses ramp transition from a freeway to a surface arterial.

3. In how many groups are highways classified based on access and mobility?
a) 3
b) 4
c) 6
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: Highways are classified into 4 groups based on access and mobility. The four major classes of highways are Limited-access facilities, Arterials, Collectors and Local street.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which class of highway classification provides 100% mobility?
a) Arterials
b) Collectors
c) Limited-access facilities
d) Local street
View Answer

Answer: c
Explanation: Limited-access facilities is the class of highway classification that provides 100% mobility. But access to bordering land is prohibited.

5. Arterials are surface facilities designed essentially for through movement and not permitting any access to abutting land.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The given statement is false. Arterials are surface facilities designed essentially for through movement of vehicles. They permit some access to abutting land.

6. The function of arterial can be strengthened by which of the following options?
a) Incorporating sharp curvature
b) Use of cul-de-sacs
c) Not having any residence in front of collector
d) Limiting the number of locations of entry and exit on the arterial
View Answer

Answer: d
Explanation: By limiting the number of locations of entry and exit on the arterial, the function of arterial can be strengthened. Incorporating sharp curvature and use of cul-de-sacs strengthens the function of local street. Not having any residence in front of collector strengthens the function of collector.

7. Coordinated signals provided for continuous progressive movement at appropriate speed strengthens the function of arterial.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The given statement is true. Coordinated signals provided for continuous progressive movement at appropriate speed to strengthen the function of arterial. Parking prohibition also strengthens the function of arterial.
advertisement

8. Which of the following is not a primary element of the geometry of a highway section?
a) Horizontal alignment
b) Vertical alignment
c) Cross-sectional element
d) Traffic Signals
View Answer

Answer: d
Explanation: Traffic Signals is not a primary element of the geometry of a highway section. Horizontal alignment, vertical alignment, and cross-sectional element are the primary elements that govern the geometry of a highway.

9. Which of the following is an important consideration for designing Horizontal alignment?
a) Social consideration
b) Aesthetics
c) Maintenance of comfortable operations
d) Superelevation
View Answer

Answer: a
Explanation: Social consideration is is an important factor when designing a Horizontal alignment. Forecast demand volumes, patterns of development and natural barriers are some of the factors that are considered when designing a Horizontal alignment.
advertisement

10. Which of the following is not an Engineering factor?
a) Topography
b) Natural barriers
c) Forecast demand volumes
d) Drainage patterns
View Answer

Answer: c
Explanation: Forecast demand volumes is not an Engineering factor. It deals with demand prediction and specific origin and destination of vehicles.

11. What is the unit of Grade in a vertical alignment?
a) Meter
b) Hectare
c) Dimensionless
d) Kilograms
View Answer

Answer: c
Explanation: Grade in a vertical alignment is a dimensionless quantity. Grade is the longitudinal slope of a roadway. It is represented with a decimal or percentage.

12. Which of the following is a primary design criterion for vertical curves?
a) Drainage
b) Forecast demand volumes
c) Sub-surface conditions
d) Natural barriers
View Answer

Answer: a
Explanation: Drainage is a primary design criterion for vertical curves. Forecast demand volumes, sub-surface conditions, and natural barriers are primary factors for designing horizontal curves.

13. Which of the following is an important consideration for designing cross-sections of a highway?
a) Superelevation
b) Topography
c) Forecast demand volumes
d) Sub-surface conditions
View Answer

Answer: a
Explanation: Superelevation is an important consideration for designing cross-sections of a highway. Lane widths, medians, and shoulders are some of the considerations taken when designing cross-sections of a highway.

14. Cross-sections are designed every 30.5 m along the length and at the point that forms a transition.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement, “Cross-sections are designed every 30.5 m along the length and at the point that forms a transition” is true. This is done to provide comfort to the riders.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.