Traffic Engineering Questions and Answers – Traffic Engineering Studies – 2

«
»

This set of Traffic Engineering Interview Questions and Answers focuses on “Traffic Engineering Studies – 2”.

1. What was the first permanent detector used?
a) Inductive loop
b) Pressure plate
c) Magnetic detector
d) Magnetometer
View Answer

Answer: b
Explanation: The first permanent detector used was Pressure plate. Two plates separated by rubber spring is connected to low voltage power source. When a vehicle moves over it, the two plates comes together completing the circuit and creating an electric pulse.

2. What is the principle used by the inductive loop?
a) Induction
b) Electromagnetic field
c) Doppler effect
d) Scattering
View Answer

Answer: b
Explanation: The principle used by the inductive loop is Electromagnetic field. When a vehicle enters the field of loop, inductance properties of loop decreases and the presence of a vehicle is recorded.

3. What is the standard loop detector size?
a) 12ft X 12ft
b) 10ft X 10ft
c) 6ft X 6ft
d) 5ft X 5ft
View Answer

Answer: c
Explanation: The standard loop detector size is 6ft X 6ft. And it covers only one lane. Longer loops are also available from size ranging from 6ft X 40ft to 6ft X 80ft.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Inductive loop directly measures ________
a) Speed of vehicles
b) Delay time
c) Passage and presence of vehicles
d) Travel time from one location to another
View Answer

Answer: c
Explanation: Inductive loop measure’s passage and presence of vehicles. Speed and density of vehicles can be calibrated from algorithms.

5. What are the two types of magnetic detector?
a) Magnetometer and magnetic sensor
b) Speed detector and magnetic sensor
c) Magnetometer and speed detector
d) Density detector and speed detector
View Answer

Answer: a
Explanation: The two types of magnetic detector are magnetometer and a magnetic sensor. Magnetic detectors are a type of permanent detector.

6. Which magnetic detector can measure both passage and presence of vehicles?
a) Magnetometer
b) Magnetic sensor
c) Magnetometer and Magnetic sensor
d) Speedometer
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetic detector which can measure both passage and presence of vehicles is Magnetometer. Magnetic sensor can detect only passage of vehicles.

7. What is the principle upon which the magnetic detector is based on?
a) Doppler effect
b) Electromagnetic field
c) Moving metal disturbs earth’s magnetic field
d) Charles law
View Answer

Answer: c
Explanation: The principle that magnetic detector is based on is that moving metal i.e. vehicles disturbs earth’s magnetic field. This disturbance is detected and counted.
advertisement

8. Magnetic detectors are placed over roadway.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Magnetic detectors are placed under the roadway. They are also placed under the sub-base. They are used to estimate movement and presence of vehicles. Commonly used magnetic detectors are Magnetometer and Magnetic sensor.

9. What is the use of second wire loop on the Magnetometer?
a) To detect passage
b) To detect presence
c) To detect speed
d) To detect density
View Answer

Answer: b
Explanation: The use of the second wire loop on the Magnetometer is to detect presence. Magnetic sensor has limited application since they are passage only magnetic detectors.
advertisement

10. Aerial photography uses which basic platform?
a) A stationary elevated vantage point
b) Satellite
c) Skydiving
d) Hot air balloon
View Answer

Answer: a
Explanation: Aerial photography uses three basic platforms. They are i) A stationary elevated vantage point, ii) fixed wing aircraft and iii) helicopters.

11. Which process captures individual vehicle traces through the photographed segment?
a) Aerial photography
b) Digitizing
c) Operating
d) Tracing
View Answer

Answer: b
Explanation: The process which captures individual vehicle traces through the photographed segment is called digitizing. This process needs two or more fixed objects whose coordinates are known in every frame captured.

12. Which is the most desirable platform for aerial photography?
a) Elevated vantage point
b) Fixed wing aircraft
c) Helicopters
d) Satellite
View Answer

Answer: a
Explanation: Elevated vantage point is the most desirable platform for aerial photography because throughout the study the camera is fixed. Aircraft and helicopters need to move and hover around which makes the camera non-stationary, which is not desirable for surveying.

13. Which is the most suitable study for information on trip purpose?
a) Traffic counting
b) Interview study
c) Parking counts
d) Tracking
View Answer

Answer: b
Explanation: The most suitable study for information on trip purpose is Interview study. Some of the interview studies are Roadside interview, Comprehensive home interview, and destination based interview.

14. In which of the following interview study traffic is disrupted?
a) Roadside interview
b) Comprehensive home interview
c) Destination-based interview
d) Parking survey
View Answer

Answer: a
Explanation: In Roadside interview study, traffic is disrupted. The drivers are stopped to ask questions, in this survey. Therefore they are usually conducted near traffic signals so that traffic is not interrupted. Comprehensive home interview and Destination-based interview doesn’t disrupt traffic movement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.