Traffic Engineering Questions and Answers – Two Lane Highway Capacity

«
»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Two Lane Highway Capacity”.

1. Two-lane highways have which factor as the MoE (measure of effectiveness)?
a) Density
b) Capacity
c) PCU
d) Speed/delay
View Answer

Answer: d
Explanation: Two-lane highways have speed/delay as the MoE (measure of effectiveness). Multi-lane highways too have speed/delay as the MoE. Freeways have density as the MoE.

2. Two-lane highways are classified into how many classes for the purpose of analysis?
a) 1
b) 3
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Two-lane highways are classified into 2 classes for the purpose of analysis. They are class-I and class-II. Class-I facilities mostly serve long-distance trips while class-II facilities mostly serve short-distance trips.

3. What is a major consideration in class-I highways?
a) Density
b) Delay
c) Speed
d) Distance
View Answer

Answer: c
Explanation: Speed is a major consideration in class-I highways. This is so because in class-I highways motorists are expected to travel at high speeds.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which type of roads does class-I include?
a) Major inter-city roads
b) Village roads
c) Districts roads
d) Streets
View Answer

Answer: a
Explanation: Major inter-city roads are the type of roads that are included in class-I. This is so because the speeds are relatively higher in major inter-city roads.

5. In which class of two-lane highway does motorists not travel at high speeds?
a) Class I
b) Class II
c) Class III
d) Class IV
View Answer

Answer: b
Explanation: In class II of two-lane highway motorists do not travel at high speeds. This type of roads are generally access routes to class I facilities. They are not primary arterials.

6. Which class of two-lane highway serves as scenic or recreational routes?
a) Class I
b) Class II
c) Class III
d) Class IV
View Answer

Answer: b
Explanation: Class II of two-lane highway serves as scenic or recreational routes. In these types of road, motorists do not travel at high speeds relatively. Speed is not a primary consideration in this roadway.

7. Class II of two-lane highway is a short trip.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement, “Class II of two lane highway is a short trip” is a true statement. In these types of roadway, sightseeing plays an important role. They are the beginning or end portion of a longer trip.
advertisement

8. In which terms is LOS defined in class I highways?
a) Only percentage time spent following
b) Only average travel time
c) Percentage time spent following and average travel time
d) PCU
View Answer

Answer: c
Explanation: LOS is defined in terms of percentage time spent following and average travel time in class I highways. In class I facilities the speed is relatively higher.

9. In which terms is LOS defined in class II highways?
a) Only percentage time spent following
b) Only average travel time
c) Percentage time spent following and average travel time
d) PCU
View Answer

Answer: a
Explanation: LOS is defined in terms of percentage time spent following in class II highways. Average travel time is not considered. In class II facilities the speed is relatively higher. Mobility is critical in class II highways.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.