Traffic Engineering Questions and Answers – Planning for Pedestrians, Cyclists and Disabled People – 1

«
»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Planning for Pedestrians, Cyclists and Disabled People – 1”.

1. Which technique can be used to judge pedestrian behaviour?
a) Traffic survey
b) Interview study
c) Calibration study
d) Observation study
View Answer

Answer: b
Explanation: The technique that can be used to judge pedestrian behaviour is Interview study. Interview studies can be done to judge walking pattern of the pedestrian on the street. Questionnaire is done in this study.

2. Which main trait is obtained from Pedestrian study?
a) Crosswalks at signalized and un-signalized intersection
b) Crosswalks at flyovers
c) Pedestrian’s origin and destination
d) Pedestrian’s traffic
View Answer

Answer: a
Explanation: The main trait that is obtained from Pedestrian study is their mode in using crosswalks at sig-nalized and un-signalized intersection. Pedestrian study helps understand the pattern of the pedestrian and determines whether retiming is required or not in a signalised intersection.

3. What is the standard speed at which pedestrians cross the crosswalks?
a) 3-5ft/s
b) 2-3ft/s
c) 5-7ft/s
d) 1-3ft/s
View Answer

Answer: a
Explanation: The standard speed at which pedestrians cross the crosswalks is 3-5ft/s. A survey among both men and women were conducted to get this result.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Bicycle LOS is based on __________
a) Quality of service linked to the comfort of car drivers
b) Quality of service linked to the comfort of cyclists
c) Speed of cycles
d) Density of cycles
View Answer

Answer: b
Explanation: Bicycle LOS is based on the quality of service linked to comfort of the cyclists. It does not rely on the speed of cycles or density of cycles on the roadway.

5. Warning signs dealing with pedestrians and cyclists have which colour background?
a) Red
b) Lime Green
c) Yellow
d) Black
View Answer

Answer: b
Explanation: Warning signs dealing with pedestrians and cyclists have lime green colour background. Most warning signs have yellow background, black letters or symbols and are diamond shaped.

6. What are the two approaches considered when minimum pedestrian condition is not met?
a) Pedestrian actuator and retiming of signal
b) Pedestrian actuator and redesigning
c) Retiming of signal and traffic controller
d) Traffic controller and crossway broadened
View Answer

Answer: a
Explanation: Two approaches considered when minimum pedestrian condition is not met are Pedestrian actuator and retiming of signal. But when a pedestrian actuator is provided, a pedestrian signal must be used.

7. What is the standard walking speed used in timing signals where older pedestrians are dominant?
a) 4ft/s
b) 5ft/s
c) 2ft/s
d) 3.5ft/s
View Answer

Answer: d
Explanation: The standard walking speed used in timing signals where older pedestrians are dominant is 3.5ft/s. Usually when this is not the case the timing used is 4ft/s.
advertisement

8. Pedestrian actuators are useful when pedestrians are scarce.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pedestrian actuators are useful when pedestrians are scarce is a true statement. Pedestrian actuators are also used where actuated signal controllers are used.

9. What is the main demerit of retiming the traffic signal for pedestrians and cyclists?
a) Delay of vehicles
b) Delay of pedestrians and cyclist
c) Accidents
d) Disruption of traffic
View Answer

Answer: a
Explanation: The main demerit of retiming the traffic signal for pedestrians and cyclists is the delay of vehi-cles. Retiming generally increases the red light time for the vehicles and this causes increase in time to get to their destination.
advertisement

10. Which of the following formula gives the amount of time needed for pedestrians to safely cross the crosswalk in a pre-timed traffic signal?
a) G = 3.2 – 0.27 Npeds + L/S
b) G = 3.2 + 0.27 Npeds + L/S
c) G = 0.27 Npeds + L/S
d) G = 3.2 + 0.27 Npeds
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula which gives the amount of time needed for pedestrians to safely cross the crosswalk in a pre—timed traffic signal is,
G = 3.2 – 0.27 Npeds + L/S
here,
G = Amount of time needed for pedestrians to safely cross the crosswalk or Pedestrian green time
C = Amount of time for safe crossing of pedestrians
Npeds = Number of pedestrians
L = Length of crosswalk
S = Walking speed of pedestrians.

11. What should be done when minimum green does not provide safe crossing for pedestrians?
a) Crosswalk removed
b) Retiming of signal
c) Traffic controller
d) Pedestrian push button
View Answer

Answer: d
Explanation: When minimum green does not provide safe crossing for pedestrians, a pedestrian push button is provided along with a pedestrian signal. This helps the pedestrians to cross the street safely.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.