Traffic Engineering Questions and Answers – Highest Hourly Volume and PHV

«
»

This set of Traffic Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Highest Hourly Volume and PHV”.

1. The hourly volume that is exceeded only 29 times a year is known as _______
a) 30th highest hourly volume
b) Peak hourly volume
c) AADT
d) ADT
View Answer

Answer: a
Explanation: The hourly volume that is exceeded only 29 times a year is known as 30th highest hourly volume. 30th highest hourly volume also serves for design purposes. They are economical too.

2. What is directional volume?
a) Peak hour volume
b) 30th highest hourly volume
c) AADT
d) ADT
View Answer

Answer: a
Explanation: Directional volume is also known as Peak hour volume. Peak hour volume is the hour of the day that has the highest hourly volume. This traffic volume is used for design and operational purposes by engineers. Here each direction of flow is counted individually.

3. When are reversible lanes used?
a) When the directional imbalance is significant
b) When the directional imbalance is insignificant
c) When the traffic signal doesn’t work in one lane
d) When there is a blockade
View Answer

Answer: a
Explanation: Reversible lanes are used when the directional imbalance is significant. Reversible lanes are lanes in which vehicles may be driven in either direction, depending on the signal. Reversible lanes are used to enhance the flow of traffic in the time of rush hours.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Peak hourly volume is smaller than Design hourly volume.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement “Peak hourly volume is smaller than Design hourly volume” is true. Peak hourly volume (PHV) is 5-45 % lower than Design hourly volume (DHV).

5. What happens when recommendations of traffic impact studies that use the Design hourly volume (DHV) is implemented in the Peak hour warrant?
a) Congestion
b) Installation of unwarranted traffic signals
c) Economical design of highway
d) Satisfactory design of highway
View Answer

Answer: b
Explanation: When recommendations of traffic impact studies that use the Design hourly volume (DHV) is implemented in Peak hour warrant installation of unwarranted traffic signals occurs. This increases traffic delays and stops and might even lead to accidents.

6. How is the design year determined?
a) Roadway network planning schedule
b) City planning schedule
c) National planning schedule
d) International planning schedule
View Answer

Answer: a
Explanation: A design year is determined by a roadway network planning schedule. Roadway network planning schedules are 1, 6 or 20-year plans. Road improvements are done based on the traffic volume projected to a design year.

7. The maximum hourly traffic volume that a highway should be designed to serve without the level of service falling below a predetermined level is known as ______
a) AADT
b) 30th highest hourly volume
c) Design service volume
d) Peak hour volume
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum hourly traffic volume that a highway should be designed to serve without the level of service sinking below a predetermined level is known as Design service volume. The acceptable level of service should be at least five years.
advertisement

8. It is agreeable to choose an hourly volume for design, which is about 50 percent of the volumes expected to occur during the few highest hours of the design year, whether or not that volume is equal to the 30th highest hourly volume.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement, “It is agreeable to choose an hourly volume for design, which is about 50 percent of the volumes expected to occur during the few highest hours of the design year, whether or not that volume is equal to the 30th highest hourly volume” is true. It is done so to avoid blockage during peak hours.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

advertisement

To practice all areas of Traffic Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.