Traffic Engineering Questions and Answers – Parking Surveys – 2

«
»

This set of Traffic Engineering Questions and Answers for Experienced people focuses on “Parking Surveys – 2”.

1. Which of the following survey method is the most labour intensive?
a) In-out survey
b) License plate method
c) Turnover Surveys
d) Cordon count
View Answer

Answer: b
Explanation: License plate method is the most labour intensive survey in parking studies. In the In-out survey, labor required is very less. Only one person may be enough for this survey.

2. Which of the following surveys provide the most accurate data?
a) In-out survey
b) License plate method
c) Turnover Surveys
d) Cordon count
View Answer

Answer: b
Explanation: License plate method provides the most accurate and practical data in parking studies. In this survey, every parking stall is monitored at a continuous interval of 15 minutes and the license plate number is recorded.

3. Parking accumulation is defined by _________
a) the number of vehicles parked at a given instant of time
b) the total number of vehicles parked at a given duration of time
c) ratio of total vehicle hours to the number of vehicles parked
d) aggregate measure of how effectively the parking space is utilized
View Answer

Answer: a
Explanation: Parking accumulation is defined by the number of vehicles parked at a given instant of time. Parking volume is the total number of vehicles parked at a given duration of time.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a type of on-street parking system?
a) Parallel parking
b) Right-angle parking
c) 30 degrees parking
d) Metered parking
View Answer

Answer: d
Explanation: Metered parking is not a type of on-street parking system. Parallel parking, right-angle parking, 30 degrees parking, 45 degrees parking, and 60 degrees parking are types of on-street parking system.

5. Which type of parking has areas exclusively allotted for parking at some distance away from the mainstream of traffic?
a) Off street parking
b) Parallel parking
c) 30 degrees parking
d) Right-angle parking
View Answer

Answer: a
Explanation: Off street parking is the type of parking which has areas exclusively allotted for parking at some distance away from the mainstream of traffic. They are usually operated by public agencies or private corporations.

6. What are the parking requirements for residential plot area from 500 to 1000 sq. m?
a) Minimum one-fourth of the open area
b) Minimum one-fifth of the open area
c) Minimum one-third of the open area
d) Minimum one-sixth of the open area
View Answer

Answer: a
Explanation: The parking requirements for residential plot area from 500 to 1000 sq. m is minimum one-fourth of the open area. Offices require at least one space for every 70 sq. m as a parking area.

7. The rate of use of a parking facility is known as _____
a) Parking turnover
b) Parking index
c) Parking load
d) Parking accumulation
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate of use of a parking facility is known as Parking turnover. It is determined by dividing the number of available parking spaces into the number of vehicles parked in those spaces in a time period.
advertisement

8. Which of the following is not a type of Off street parking?
a) Surface car park
b) Multi-storey park
c) Roof parks
d) Parallel parking
View Answer

Answer: d
Explanation: Parallel parking is not a type of Off street parking. It is type of on-street parking. Surface car park, multi-storey park, roof parks, and underground car parks are some of the Off street parking facilities.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Traffic Engineering.

advertisement

To practice all areas of Traffic Engineering for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.