Mathematics Questions and Answers – Continuity

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Continuity”.

1. What is the mathematical expression for the definition of continuity?
a) limx→c⁡f(x) = f(c) ∀ c ∈ a
b) limx→c⁡f(x) = f(c) ∀ c ∈ (a,b)
c) limx→c⁡f(x) = f(c) ∀ c ∈ b
d) limx→a⁡f(x) = f(c) ∀ c ∈ (a,b)
View Answer

Answer: b
Explanation: A function f defined on (a,b) is said to be continuous on (a,b) if it is continuous at every point of (a,b) i.e., if limx→c⁡f(x)=f(c) ∀ c ∈ (a,b).
advertisement

2. What is the mathematical expression for f is continuous on (a,b)?
a) limx→c⁡f(x) = f(c) ∀ c ∈ a
b) limx→c⁡f(x) = f(c) ∀ c ∈ (a,b)
c) limx→c⁡f(x) = f(c) ∀ c ∈ b
d) limx→a⁡f(x) = f(c) ∀ c ∈ (a,b)
View Answer

Answer: b
Explanation: A function f defined on (a,b) is said to be continuous on (a,b) if it is continuous at every point of (a,b) i.e., if limx→c⁡f(x)=f(c) ∀ c ∈ (a,b).

3. What is the mathematical expression for f is right continuous on (a,b)?
a) limx→a+⁡f(x)=f(a)
b) limx→a+⁡f(x)=f(b)
c) limx→b+⁡f(x)=f(a)
d) limx→a-⁡f(x)=f(a)
View Answer

Answer: a
Explanation: A function is said to be continuous when it is both left continuous and right continuous. Mathematical expression for a function f is right continuous on (a,b) is limx→a+⁡f(x)=f(a).
advertisement
advertisement

4. What is the mathematical expression for f is left continuous on (a,b)?
a) limx→a-⁡f(x)=f(a)
b) limx→b-⁡f(x)=f(b)
c) limx→a+⁡f(x)=f(b)
d) limx→b+⁡f(x)=f(b)
View Answer

Answer: b
Explanation: A function is said to be continuous when it is both left continuous and right continuous. Mathematical expression for a function f is left continuous on (a,b) is limx→a+⁡f(x)=f(a).

5. f(x) = c ∀ x ∈ R is continuous on R for a fixed c ∈ R.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: If a ∈ R then f(a) = c
limx→a⁡f(x)=limx→a⁡c=c=f(a)
Hence, f(x) is continuous at any point a ∀ R.
advertisement

6. What are the kinds of discontinuity?
a) Minor and major kinds
b) Increment and decrement kinds
c) First and second kinds
d) Zero and one kinds
View Answer

Answer: c
Explanation: Kinds of discontinuity are classified as follows.
i. Discontinuity of the first kind: Removable and jump discontinuities.
ii. Discontinuity of the second kind: Oscillating and infinite discontinuities.

7. Is f(x) = \( \begin{cases}
\frac {sin2x}{x} & if \, x \neq 0 \\
1 & if \, x = 0 \\
\end{cases} \) a continuous function?
a) Only in some cases
b) Cannot be determined
c) Continuous
d) Not continuous
View Answer

Answer: d
Explanation: limx→0⁡f(x)=limx→0⁡⁡\(\frac {sin2x}{x}\) x 2
= 1 x 2
= 2 ≠ f(0)
Hence, given function is not continuous at x = 0
advertisement

8. What is/are conditions for a function to be continuous on (a,b)?
a) The function is continuous at each point of (a,b)
b) The function is right continuous
c) The function is left continuous
d) Right continuous, left continuous, continuous at each point of (a,b)
View Answer

Answer: d
Explanation: The three conditions required for a function f is said to be continuous on (a,b) if f is continuous at each point of (a,b), f is right continuous at x = a, f is left continuous at x = b.

9. limx→a+⁡f(x)=f(a) then f(x) is right continuous at x = a.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A function is said to be continuous when it is both left continuous and right continuous. Mathematical expression for a function f is left continuous on (a,b) is limx→a⁡+f(x)=f(a).
advertisement

10. limx→a⁡-f(x)=f(b) then f(x) is left continuous at x = a.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: A function is said to be continuous when it is both left continuous and right continuous. Mathematical expression for a function f is left continuous on (a,b) is limx→a-⁡f(x)=f(a).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 12.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter