Mathematics Questions and Answers – Bernoulli Trials and Binomial Distribution

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bernoulli Trials and Binomial Distribution”.

1. What is the other name for Bernoulli trials?
a) Two-way experiment
b) Dichotomous experiment
c) Nucleo experiment
d) Three-way experiment
View Answer

Answer: b
Explanation: Bernoulli trials is also called a Dichotomous experiment and is repeated n times. If in each trial the probability of success is constant, then such trials are called Bernoulli trails.
advertisement

2. The term Bernoulli trials is termed after which swiss mathematician?
a) Jacob Bernoulli
b) Albert Einstein
c) Johann Gutenberg
d) Archimedes
View Answer

Answer: a
Explanation: Bernoulli trials is termed after swiss mathematician Jacob Bernoulli. Bernoulli trials is also called a Dichotomous experiment and is repeated n times. If in each trial the probability of success is constant, then such trials are called Bernoulli trails.

3. Bernoulli trials only deal with mutually exclusive outcomes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A random experiment that has only two mutually exclusive outcomes called ‘success’ and ‘failure’. This experiment is called a Dichotomous experiment and is repeated n times. So, it is called as Bernoulli trials.
advertisement
advertisement

4. How many outcomes can a Bernoulli trial have?
a) 3
b) 2
c) 5
d) 2n
View Answer

Answer: b
Explanation: Bernoulli trial has only two possible outcomes and is mutually exclusive. Those two outcomes are ‘success’ and ‘failure’. So, it is also called as a ‘yes’ or ‘no’ question.

5. Bernoulli trials are also called as _____ or _____ questions.
a) positive, negative
b) natural, whole
c) yes, no
d) mutually exclusive, mutually inclusive
View Answer

Answer: c
Explanation: Bernoulli trials is also called a Dichotomous experiment and is repeated n times. Bernoulli trials is also called as a ‘yes’ or ‘no’ questions because it has only two outcomes, those are ‘success’ and ‘failure’.
advertisement

6. The Poisson distribution comes under which probability distribution?
a) Continuous probability distribution
b) Sine probability distribution
c) Discrete probability distribution
d) Mutual probability distribution
View Answer

Answer: c
Explanation: Poisson distribution shows the number of times an event is likely to occur within a specified time. It is used only for independent events that occur at a constant rate within a given interval of time.

7. The Poisson distribution shows the number of times an event is likely to occur in a particular time interval.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Poisson distribution is used for independent events and it shows the number of times an event is going to occur in specified intervals of time. The formula for Poisson distribution is P(x; μ) = (e) (μx) / x!
advertisement

8. What is the formula for the Poisson distribution probability?
a) P(x; μ) = (e) (μx) / x!
b) P(x; μ) = (e-x) (μx) / x!
c) P(x; μ) = (e) (μ) / x!
d) P(x; μ) = (e) (μx) / x
View Answer

Answer: a
Explanation: Poisson distribution shows the number of times an event is likely to occur within a specified time. The Poisson distribution probability formula is P(x; μ) = (e) (μx) / x!

9. What is the formula for binomial distribution?
a) P [X = x] = nCn px qn-x
b) P [X = x] = xCx px qn-x
c) P [X = x] = nCx px qn-x
d) P [X = x] = nCx pn qn-x
View Answer

Answer: c
Explanation: Formula for binomial distribution is P [X = x] = nCx px qn-x
Where n is the number of trials, x is the number of successes and (n-x) is failures.
advertisement

10. (n-x) is the number of successes in a binomial distribution.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Formula for binomial distribution is P [X = x] = nCx px qn-x
Where n is the number of trials, x is the number of successes and (n-x) is failures.

11. P(x; μ) = (e) (μx) / x! is the formula for _____
a) parametric distribution
b) continuous distribution
c) poisson distribution
d) extreme distribution
View Answer

Answer: c
Explanation: Poisson distribution shows the number of times an event is likely to occur within a specified time. The Poisson distribution probability formula is P(x; μ) = (e) (μx) / x!

12. P [X = x] = nCx px qn-x is the formula for _____
a) parametric distribution
b) binomial distribution
c) poisson distribution
d) extreme distribution
View Answer

Answer: b
Explanation: Formula for binomial distribution is P [X = x] = nCx px qn-x
Where n is the number of trials, x is the number of successes and (n-x) is failures.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 12.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter