Mathematics Questions and Answers – Differential Equations Basics-1

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Differential Equations Basics-1”.

1. Find the order of the differential equation y’-20y+2=0.
a) 2
b) 8
c) 0
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: In the given D. E the highest order derivative is y’. Therefore, the order of the given D.E is 1.
advertisement

2. Find the order of the D.E \(\frac{7d^2 y}{dx^2}-\frac{6dy}{dx}\)=1
a) 4
b) 2
c) 3
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The highest order derivative in the given differential equation is \(\frac{d^2 y}{dx^2}\). Therefore, the order of the D.E is 2.

3. Find the order and degree of the differential equation y”’-(4y’)3=0
a) Order -3, Degree-1
b) Order -1, Degree-3
c) Order -2, Degree-1
d) Order -3, Degree-2
View Answer

Answer: a
Explanation: In the D.E y”’-(4y’)3=0, the highest order derivative is y”’. Therefore, the order of the D.E is 3. Since it is a polynomial equation, the degree will be the power raised to y”’. Therefore, the degree is 1.
advertisement
advertisement

4. Find the order of the differential equation \(\frac{dy}{dx}\)+15 cos⁡x=0.
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: The highest order derivative in the given D.E is \(\frac{dy}{dx}\). Hence, the order of the given differential equation is 1.

5. Find the degree of the differential equation y”-12cosec y=0.
a) 1
b) 2
c) 4
d) Not defined
View Answer

Answer: a
Explanation: The highest order derivative in this D.E is y”. The given D.E is a polynomial equation in y”. Therefore, the degree of the D.E is the power raised to y” which is 1.
advertisement

6. Find the order and degree of the differential equation 7y’-3y=0.
a) Order -1, Degree-2
b) Order -2, Degree-3
c) Order -1, Degree-1
d) Order -3, Degree-2
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given D.E, the highest order derivative is y’. Therefore, the order is 1. The given D.E 7y’-3y=0 is a polynomial equation in y’ and the power raised to the highest derivative is 1. Hence, the degree is 1.

7. Find the degree of the D.E \(\frac{d^2 y}{dx^2}+5 cot⁡(\frac{dy}{dx})\)=0
a) five
b) three
c) two
d) not defined
View Answer

Answer: d
Explanation: The given differential equation is not polynomial. Hence, the degree of the differential equation will not be defined.
advertisement

8. Find the order and degree of the differential equation (y”’)2+7(y’)2-(cos⁡x)2=0
a) Order- 0, Degree-2
b) Order- 3, Degree-2
c) Order- 3, Degree-3
d) Order- 1, Degree-2
View Answer

Answer: c
Explanation: The highest order derivative in the equation is y”’. Hence, the order is 3. The equation is polynomial in y”’. Therefore, the degree of the D.E will be the power of the derivative y”’ i.e. 2.

9. Find the degree of the D.E (\(\frac{d^2 y}{dx^2}\))-3 tan⁡x=0.
a) 2
b) 1
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The given equation is a polynomial differential equation. Therefore, the degree of the equation will the power of the highest derivative \(\frac{d^2 y}{dx^2}\) i.e. 1.
advertisement

10. Find the order of the differential equation \(\frac{9d^2 y}{dx^2}-\frac{7dy}{dx}+y^6=0\)
a) 3
b) 1
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: The highest derivative of the given D.E is \(\frac{d^2 y}{dx^2}\). Therefore, the order is 2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 12.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter