Mathematics Questions and Answers – Calculus Application – Velocity – 1

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Calculus Application – Velocity – 1”.

1. A particle is moving in a straight line and its distance s cm from a fixed point in the line after t seconds is given by s = 12t – 15t2 + 4t3. What is the velocity of the particle after 3 seconds?
a) 10 cm/sec
b) 20 cm/sec
c) 30 cm/sec
d) 40 cm/sec
View Answer

Answer: c
Explanation: We have, s = 12t – 15t2 + 4t3 ……….(1)
Differentiating both side of (1) with respect to t we get,
(ds/dt) = 12 – 30t + 12t2
So, velocity of the particle after 3 seconds is,
[ds/dt]t = 3 = 12 – 30(3) + 12(3)2
= 30 cm/sec.
advertisement

2. A particle is moving in a straight line and its distance s cm from a fixed point in the line after t seconds is given by s = 12t – 15t2 + 4t3. What will be the distance between the two positions of the particle at two times, when the velocity is instantaneously 0?
a) 27/4 cm
b) 29/4 cm
c) 27/2 cm
d) 29/2 cm
View Answer

Answer: a
Explanation: We have, s = 12t – 15t2 + 4t3 ……….(1)
Differentiating both side of (1) with respect to t we get,
(ds/dt) = 12 – 30t + 12t2
Clearly, the velocity is instantaneously zero, when
(ds/dt) = 12 – 30t + 12t2 = 0
Or 12 – 30t + 12t2 = 0
Or (2t – 1)(t – 2) = 0
Thus, t = 2 or t = ½
Putting the value t = 2 and t = ½ in (1),
We get, when t = 2 then s = (s1) = 12(2) – 15(2)2 + 4(2)3 = -4.
When t = ½ we get, s = (s2) = 12(1/2) – 15(1/2)2 + 4(1/2)3 = 11/4.
Thus, the distance between the two positions of the particle at two times, when the velocity is instantaneously 0 = s2 – s1
= 11/4 – (-4)
= 27/4 cm.

3. A particle is moving in a straight line is at a distance x from a fixed point in the straight line at time t seconds, where x = 2t3 – 12t + 11. What is the velocity of the particle at the end of 2 seconds?
a) 10 cm/sec
b) 12 cm/sec
c) 14 cm/sec
d) 16 cm/sec
View Answer

Answer: b
Explanation: We have, x = 2t3 – 12t + 11 ……….(1)
Let v and f be the velocity and acceleration respectively of the particle at time t seconds.
Then, v = dx/dt = d(2t3 – 12t + 11)/dt
= 6t2 – 12 ……….(2)
Putting the value of t = 2 in (2),
Therefore, the displacement of the particle at the end of 2 seconds,
6t2 – 12 = 6(2)2 – 12
= 12 cm/sec.
advertisement
advertisement

4. A particle is moving in a straight line is at a distance x from a fixed point in the straight line at time t seconds, where x = 2t3 – 12t + 11. What is the displacement of the particle at the end of 2 seconds?
a) 1 cm
b) 2 cm
c) 3 cm
d) 4 cm
View Answer

Answer: c
Explanation: We have, x = 2t3 – 12t + 11 ……….(1)
Putting t = 2 in (1), we get,
Displacement = x = 2t3 – 12t + 11
= 2(2)3 – 12(2) + 11
= 3 cm.

5. A particle is moving along the straight line OX and its distance x is in metres from O after t seconds from start is given by x = t3 – t2 – 5t. What will be the distance traversed before it comes to rest?
a) -173/27
b) 173/27
c) -175/27
d) 175/27
View Answer

Answer: c
Explanation: We have, x = t3 – t2 – 5t ……….(1)
When x = 28, then from (1) we get,
t3 – t2 – 5t = 28
Or t3 – t2 – 5t – 28 = 0
Or (t – 4)(t2 + 3t + 7) = 0
Thus, t = 4
Let v and f be the velocity and acceleration respectively of the particle at time t seconds. Then,
v = dx/dt = d(t3 – t2 – 5t)/dt
= 3t2 – 2t – 5
And f = dv/dt = d(3t2 – 2t – 5)/dt
= 6t – 2
Again the particle comes to rest when v = 0
Or 3t2 – 2t – 5 = 0
Or (3t – 5)(t + 1) = 0
Or t = 5/3, -1
As, t > 0, so, t = 5/3
Therefore, the distance traversed by the particle before it comes to rest
= [(5/3)3 – (5/3)2 – 5(5/3)] m   [putting t = 5/3 in (1)]
= -175/27
advertisement

6. “It is impossible for a particle to move in a straight line so that its velocity varies at the distance from the commencement of motion”. Which one is correct for the given statement?
a) The above statement is valid
b) The above statement is not valid
c) Data inadequate
d) Answer does not exist
View Answer

Answer: a
Explanation: Let a particle be moving along the straight-line OX and P be its position at time t, when OP = x. Clearly, the velocity and acceleration of the particle at P are dx/dt and d2x/dt2 respectively.
If possible, let us assume,
dx/dt α x
dx/dt = kx, where k is a constant variation.
Now, d2x/dt2 = d(kx)/dt = k(dx/dt)
= k2x
At the starting point O, we have x = 0 and we see that dx/dt = 0 and d2x/dt2 = 0, when x = 0 that is, both velocity and acceleration of the particle are zero at x = 0 and the particle remains at rest at O.
Therefore, it is impossible for a particle to have any motion under the given condition.

7. A particle moves in a straight-line OA; the distance of the particle from O at time t seconds is x ft, where x = a + bt + ct2 (a, b > 0). What is the meaning of the constant a?
a) Initial position
b) Final position
c) Mid position
d) Any arbitrary position
View Answer

Answer: a
Explanation: We have, x = a + bt + ct2  ……….(1)
Now from (1) we get x = a, when t = 0.
This means that the distance of the particle from O at time t = 0 is a ft.
Thus, a represents the initial position of the particle.
advertisement

8. A particle moves in a straight-line OA; the distance of the particle from O at time t seconds is x ft, where x = a + bt + ct2 (a, b > 0). What is the meaning of the constant b?
a) Final velocity
b) Initial velocity
c) Mid velocity
d) Arbitrary velocity
View Answer

Answer: b
Explanation: We have, x = a + bt + ct2  ……….(1)
Let, v and f be the velocity and acceleration of a particle at time t seconds.
Then, v = dx/dt = d(a + bt + ct2)/dt = b + ct   ……….(2)
Now from (2) we get v = b, when t = 0.
Hence b represents the initial velocity of the particle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 12.

advertisement

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter