Mathematics Questions and Answers – Determinants – Minors and Cofactors

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Determinants – Minors and Cofactors”.

1. Which of the following is the formula for cofactor of an element aij ?
a) Aij=(1)i+j Mij
b) Aij=(-2)i+j Mij
c) Aij=(-1)i+j Mij
d) Aij=(-1)i-j Mij
View Answer

Answer: c
Explanation: The cofactor of an element aij, denoted by Aij is given by
Aij=(-1)i+j Mij, where Mij is the minor of the element aij.
advertisement

2. What is the minor of the element 5 in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}1&5&4\\2&3&6\\7&9&4\end{vmatrix}\)?
a) -34
b) 34
c) -17
d) 21
View Answer

Answer: a
Explanation: The minor of element 5 in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}1&5&4\\2&3&6\\7&9&4\end{vmatrix}\) is the determinant obtained by deleting the row and column containing element 5.
∴M12=\(\begin{vmatrix}2&6\\7&4\end{vmatrix}\)=2(4)-7(6)=-34.

3. Find the minor and cofactor respectively for the element 3 in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}1&5\\3&6\end{vmatrix}\).
a) M21=-5, A21=-5
b) M21=5, A21=-5
c) M21=-5, A21=5
d) M21=5, A21=5
View Answer

Answer: b
Explanation: The element 3 is in the second row (i=2) and first column(j=1).
∴M21=5 (obtained by deleting R2 and C1 in Δ)
A21=(-1)1+2 M21=-1×5 =-5.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Find the minor of the element 1 in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}1&5\\3&8\end{vmatrix}\).
a) 5
b) 1
c) 8
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: The minor of the element 1 can be obtained by deleting the first row and the first column
∴M11=8.

5. Find the cofactor of element -3 in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}1&4&4\\-3&5&9\\2&1&2\end{vmatrix}\).
a) -4
b) 4
c) -5
d) -3
View Answer

Answer: a
Explanation: The minor of element -3 is given by
M21=\(\begin{vmatrix}4&4\\1&2\end{vmatrix}\)=4(2)-4=4 (Obtained by eliminating R2 and C1)
∴A21=(-1)2+1 M21=(-1)3 4=-4.
advertisement

6. If Δ=\(\begin{vmatrix}a_{11}&a_{12}&a_{13}\\a_{21}&a_{22}&a_{23}\\a_{31}&a_{32}&a_{33} \end{vmatrix}\), then the determinant in terms of cofactors Aij can be expressed as a11 A11+a21 A21+a31 A31.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The given statement is true.
Expanding the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}a_{11}&a_{12}&a_{13}\\a_{21}&a_{22}&a_{23}\\a_{31}&a_{32}&a_{33} \end{vmatrix}\) along R1, we get
Δ=(-1)1+1 a11 \(\begin{vmatrix}a_{22}&a_{23}\\a_{32}&a_{33} \end{vmatrix}\)+(-1)1+2 a12 \(\begin{vmatrix}a_{21}&a_{23}\\a_{31}&a_{33} \end{vmatrix}\)+(-1)1+3 a13 \(\begin{vmatrix}a_{21}&a_{22}\\a_{31}&a_{32} \end{vmatrix}\)
Δ=a11 A11+a21 A21+a31 A31, where Aij is the cofactor of aij.

7. Find the minor of the element 2 in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}1&9\\2&3\end{vmatrix}\)?
a) 3
b) 9
c) 1
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: The minor of the element 2 can be obtained by deleting the first row and the first column
∴M11=9.
advertisement

8. For which of the elements in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}1&8&-6\\2&-3&4\\-7&9&5\end{vmatrix}\) the cofactor is -37.
a) 4
b) 1
c) -6
d) -3
View Answer

Answer: d
Explanation: Consider the element -3 in Δ=\(\begin{vmatrix}1&8&-6\\2&-3&4\\-7&9&5\end{vmatrix}\)
The cofactor of the element -3 is given by
A22=(-1)2+2 M22
M22=\(\begin{vmatrix}1&-6\\-7&5\end{vmatrix}\)=1(5)-(-6)(-7)=5-42=-37
A22=(-1)2+2 (-37)=-37.

9. For which of the following elements in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}2&8\\4&7\end{vmatrix}\), the minor of the element is 2?
a) 2
b) 7
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: b
Explanation: Consider the element 7 in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}2&8\\4&7\end{vmatrix}\)
The minor of the element 7 can be obtained by deleting R2 and C2
∴M22=2
Hence, the minor of the element 7 is 2.
advertisement

10. For which of the following element in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}5&-5&8\\6&2&-1\\5&-6&8\end{vmatrix}\) , the minor and the cofactor both are zero.
a) -5
b) 2
c) -6
d) 8
View Answer

Answer: b
Explanation: Consider the element 2 in the determinant Δ=\(\begin{vmatrix}5&-5&8\\6&2&-1\\5&-6&8\end{vmatrix}\)
The minor of the element 2 is given by
∴M22=\(\begin{vmatrix}5&8\\5&8\end{vmatrix}\)=40-40=0
⇒A22=(-1)2+2 (0)=0.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 12.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.