Mathematics Questions and Answers – Vector Algebra Basics

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Vector Algebra Basics”.

1. Which of the following holds true for a vector quantity?
a) It has only magnitude
b) It has only direction
c) A vector has both direction and magnitude
d) A vector can never be negative
View Answer

Answer: c
Explanation: A quantity which has both magnitude and direction is called a vector quantity. The quantity which has only magnitude but no direction is called a scalar quantity.
advertisement

2. A scalar quantity has only magnitude and no direction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The given statement is true. The quantity which has only magnitude and no direction is called scalar quantity.
Example: Time. Time is a scalar quantity which has only magnitude and no direction.

3. Which of the following id the correct symbol for denoting a given vector A?
a) |A|
b) [A]
c) \(\vec{A}\)
d) \(\underset{A}{\rightharpoonup }\)
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct way denoting a vector given vector A is \(\vec{A}\).
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is used to represent the magnitude of vector \(\vec{A}\)?
a) \(\hat{A}\)
b) |\(\vec{A}\)|
c) \(\underset{A}{\leftrightarrow}\)
d) \(\vec{A}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct way of representing the magnitude of a given vector A is|\(\vec{A}\)|. The magnitude of a vector is the distance between the initial and the terminal points of a vector.

5. For a given vector A, |\(\vec{A}\)| can be less than zero.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The given statement is false.|\(\vec{A}\)| denotes the magnitude of the vector and since length of the line of the line can never be negative,|\(\vec{A}\)|<0 has no meaning.
Take Mathematics - Class 12 Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the given qualities is a vector?
a) Speed
b) Time
c) Weight
d) Volume
View Answer

Answer: a
Explanation: Speed is a vector quantity as it has both magnitude and direction. Time, weight, volume have only magnitude and no direction. Hence, they all are scalar quantity.

7. Which of the following is not a vector quantity?
a) Speed
b) Density
c) Force
d) Velocity
View Answer

Answer: b
Explanation: Density is a scalar quantity as it has only magnitude but no direction. Speed, force, velocity has both magnitude and direction. Therefore, they all are vectors.
advertisement

8. Which of the below given is a vector quantity?
a) 8 kg
b) 4 seconds
c) 6 Newton
d) 90 cm3
View Answer

Answer: c
Explanation: 6 Newton is a vector quantity as it is a force. Force is a vector quantity which has both magnitude and direction.

9. Which of the following is a scalar quantity?
a) 80m3
b) 5 Newton
c) 7 m/s towards east
d) 55m/s2
View Answer

Answer: a
Explanation: 80 cm3 is a scalar quantity as it is denoting volume. Volume is a scalar quantity and has only magnitude but no direction.
advertisement

10. If l, m, n are the direction cosines of a position vector \(\vec{a}\), then which of the following is true?
a) l2+m2-n2=0
b) lmn=1
c) l2+m2+n2=1
d) l2 m2+n2=1
View Answer

Answer: c
Explanation: Consider \(\vec{a}\) is the position vector of a point M(x,y,z) and α, β, γ are the angles, made by the vector \(\vec{a}\) with the positive directions of x, y and z respectively. The cosines of the angles, cos⁡α, cos⁡β, cos⁡γ are the direction cosines of the vector \(\vec{a}\) denoted by l, m, n, then
cos2⁡α+cos2⁡β+cos2⁡γ=1 i.e.l2+m2+n2=1.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 12.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.