Machine Design Questions and Answers – Riveted Joints

«
»

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Riveted Joints Basics”.

1. Which of the following isn’t a main part of rivet?
a) Head
b) Shank
c) Point
d) Thread
View Answer

Answer: d
Explanation: There aren’t any threads in rivets.
advertisement

2. A rivet is specified as a 20mm rivet. What does it mean?
a) None of the mentioned
b) Shank dia 20mm
c) Head dia 20mm
d) Both head and shank dia 20mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Terminology is this way.

3. In hand riveting die is a part of hammer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Die is a part of hammer in machine riveting.
advertisement
advertisement

4. In hot riveting the shank portion is subjected to compressive stress.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is subjected to tensile stress as the head rests against the connected members to prevent reduction in length.

5. The amount by which the two rods to be joined are drawn together is called as?
a) Draw
b) Portray
c) Lead
d) Pitch
View Answer

Answer: a
Explanation: Draw measures the amount of distance advancing after which spigot rests on socket.
advertisement

6. Two steel rods connected by cotter joint are subjected to 50 kN load each. What is the minimum diameter required of the rods? (Given: Yielding Stress= 400N/mm² ; Factor of Safety=6)
a) 31mm
b) 35mm
c) 36mm
d) 40mm
View Answer

Answer: a
Explanation: d=√(4P/πσ) where σ= Yielding Stress/F.S ; d=30.90mm or 31 mm.

7. Among punching and drilling, which is cheaper?
a) Punching
b) Drilling
c) Equally expensive
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: Drilling has more accuracy and is more expensive.
advertisement

8. Among punching and drilling, punching is safer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Punching injures the metal in the vicinity of the hole.

9. Riveting is not recommended for aluminium alloys.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Aluminium alloys have poor weldability and hence riveting is preferred.
advertisement

10. In joining steel plate and asbestos, welding is preferred over riveting.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Riveting is preferred in joining heterogeneous materials.

11. Quality checking of riveted joint is much expensive than that of welded joint.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In welding, inspections like radiographic inspections are quite costly.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter