Machine Design Questions and Answers – Terminology of Bevel Gears

«
»

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Terminology of Bevel gears”.

1. If pitch angle and addendum angles are 5⁰ and 12⁰ respectively, then face angle is equal to?
a) 17⁰
b) 7⁰
c) 5⁰
d) 12⁰
View Answer

Answer: a
Explanation: Face angle=pitch angle+ addendum angle.
advertisement

2. If pitch angle is 8⁰ and dedendum angle is 4⁰, then find root angle.
a) 12⁰
b) 4⁰
c) 8⁰
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: Root angle=pitch angle-dedendum angle.

3. If back cone distance is 12mm and module at large end of the tooth is 4mm, then formative number of teeth will be?
a) 3
b) 6
c) 4
d) 12
View Answer

Answer: b
Explanation: Formative number=2r/m.

4. If back cone distance is 12mm and module at large end of the tooth is 4mm, and virtual number of teeth is 12 then find the diameter of the tooth.
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: 12/z = 2×12/4.

5. Calculate the cone distance of in a pair of bevel gears if pitch circle diameter of pinion and gear are 20mm and 24mm respectively.
a) 44mm
b) 22mm
c) 15.6mm
d) 20.2mm
View Answer

Answer: c
Explanation: A=√(20/2)²+(24/2)².
advertisement

6. Calculate the pitch angle if pitch circle diameter of the pinion and gear are 150mm and 210mm.
a) 28.14⁰
b) 35.54⁰
c) 36.22⁰
d) 63.22⁰
View Answer

Answer: b
Explanation: tanϒ=D(p)/D(g)=150/210.

7. Calculate the radius of pinion at midpoint along the face width if PCD of pinion is 150mm and of gear is 210mm. Also face width of the tooth is 35mm.
a) 56.35mm
b) 64.83mm
c) 66.57mm
d) 58.69mm
View Answer

Answer: b
Explanation: r=(Dp/2)-(bsinϒ/2).

8. Calculate the tangential component of gear tooth force if power transmitted is 6kW and diameters of pinion and gear are 150mm and 210 mm with face width of tooth being 35mm. Power is transmitted at 3000rpm.
a) 1668N
b) 2946N
c) 3000N
d) 3326N
View Answer

Answer: b
Explanation: P=M/r. r=(Dp/2)-(bsinϒ/2) where ϒ is ptch angle and is calculated by tanϒ=D(p)/D(g)=150/210.

9. Calculate the radial component of gear tooth force if power transmitted is 6kW and diameters of pinion and gear are 150mm and 210 mm with face width of tooth being 35mm. Power is transmitted at 3000rpm. Also pressure angle is 20⁰.
a) 996.6N
b) 332.6N
c) 489.2N
d) 739.2N
View Answer

Answer: d
Explanation: P radial=P tangential x[tan20 Cos ϒ].

10. Calculate the axial component of gear tooth force if power transmitted is 6kW and diameters of pinion and gear are 150mm and 210 mm with face width of tooth being 35mm. Power is transmitted at 3000rpm. Also pressure angle is 20⁰.
a) 660.05N
b) 528.06N
c) 448.21N
d) 886.6N
View Answer

Answer: b
Explanaton: P radial=P tangential x[tan20 Sin ϒ].
advertisement

11. The pinion of a face gear is a
a) Spur gear
b) Helical gear
c) Either spur or helical
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Face gear consist of a spur or helical gear mating with a conjugate gear of disk form.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn