Machine Drawing Questions and Answers – Rivets

«
»

This set of Machine Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rivets”.

1. A rivet consists of a cylindrical part called _______
a) head
b) shank
c) cylinder
d) snap
View Answer

Answer: b
Explanation: Cylindrical part of the rivet is Shank. Snap head is a type of rivet. Rivet has circular head at another end.
advertisement

2. Rivets are usually made of ________
a) cast iron
b) wrought iron
c) aluminum
d) steel
View Answer

Answer: b
Explanation: Wrought iron is generally used to make rivets. Aluminum rivets are also used for light weight and domestic application. Steel and cast iron are not used for making rivets.

3. Which of the following is not a type of rivet head?
a) Flat head
b) Mushroom head
c) High head
d) Low head
View Answer

Answer: d
Explanation: Flat head, Mushroom head, High head are the types of rivet head. Low head is not a type of rivet head. Some other types of rivet head are snap head, ellipsoidal head, Round counter sunk head, Pan head, Flat counter sunk head.
advertisement
advertisement

4. Shank diameter of the rivet depends upon the ________
a) thickness of the plates to be joined
b) height of the shank
c) material of shank
d) standards of manufacturing
View Answer

Answer: a
Explanation: The shank diameter depends upon the thickness of the plates to be joined. The plates are generally of equal sizes. The two parameters, i.e. diameter and thickness are related by Unwin’s formula.

5. d=6√t is the equation for diameter (d) and thickness (t) when _________
a) d and t are in millimeters
b) d and t are in inches
c) d is taken from standard chart and t is calculated
d) t is taken from standard chart and d is calculated
View Answer

Answer: a
Explanation: Given formula is a relation of diameter and thickness of rivet when d and t are in millimeters. If d and t are in inches then d is not equal to 6 times of square root of t but 1.2 times of square root of t. values of d and t may be taken from standard tables but the condition in the formula must be satisfied.
advertisement

6. Rivets of 3 to 10 mm shank diameter size are not used for_______
a) sheet metal
b) light structural work
c) heavy steel structure
d) iron sheets
View Answer

Answer: c
Explanation: Rivets of 3 to 10 mm shank diameter are small rivets. These are used for sheet metal and light structural work. These rivets are not used for heavy steel structures.

7. Size of large rivets varies from _______ shank diameter.
a) 3 to 10 mm
b) 5 to 20 mm
c) 10 to 15 mm
d) 12 to 48 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: Large rivets are of size 12 to 48 mm shank diameter. These rivets are used for heavy steel structures. Rivets ranging from 3 to 10 mm are small rivets.
advertisement

8. Thickness of the plates to be joined and the type of joint decides the _______ of the rivet needed.
a) type of head
b) diameter
c) length
d) holes
View Answer

Answer: c
Explanation: Length of the rivet needed is decided from the thickness of the plates and the type of joint. Diameter is decided from thickness of plate only. Along with it, some standards are considered.

9. The plates to be joined with rivet are drilled with holes of a size slightly less than the shank diameter of the rivet.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: At place where rivets are required, holes are drilled with a size slightly more than a diameter of rivet. This is done to ensure free movement of rivet before hammering. If holes are smaller than required size hammering will be required for insertion of the rivet into a hole.
advertisement

10. If the volume of the extra length is lesser than the head, the joint may be _________
a) loose
b) tight
c) broken
d) failed
View Answer

Answer: a
Explanation: If the volume of the extra length is lesser than the volume of the head, the joint may be loose. If it is more, size of head formed will be bigger than the head on the other side.

11. Caulking tool is used for ________ joint.
a) loose
b) tight
c) leak-proof
d) every rivet
View Answer

Answer: c
Explanation: Caulking tool is used for making a leak-proof joint. For boiler construction or applications where leak-proof joints are required, the edges are furthered hammered. A caulking tool whose shape is that of a blunt chisel is used to make a leak-proof joint.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

To practice all areas of Machine Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter