Machine Design Questions and Answers – Keys

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Keys”.

1. A force 2P is acting on the double transverse fillet weld. Leg of weld is h and length l. Determine the shear stress in a plane inclined at θ with horizontal.
a) PSinθ(Sinθ+Cosθ)/hl
b) P(Sinθ+Cosθ)/hl
c) Pcosθ(Sinθ+Cosθ)/hl
d) None of the listed
View Answer

Answer: a
Explanation: F=PSinθ and width=h/(Sinθ+Cosθ).

2. Maximum shear stress in transverse fillet weld of leg h and length l is
a) P/hl
b) 1.21P/hl
c) P/1.21hl
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: τ= PSinθ(Sinθ+Cosθ)/hl, by maximising it θ=67.5’ and hence find corresponding τ.

3. A sunk key fits in the keyway of the _____ only.
a) Hub
b) Sleeve
c) Both hub and sleeve
d) Neither hub nor sleeve
View Answer

Answer: a
Explanation: Sunk key fits halfway in the hub and halfway in the shaft.
advertisement
advertisement

4. Hollow saddle key is superior to flat saddle key as far as power transmitting capability is concerned.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistance to slip in case of flat key is more.

5. Saddle key is more suitable than sunk key for heavy duty applications.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In sunk key, relative motion is also prevented by shear resistance of sunk key and hence sunk key is recommended.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The main advantage of sunk key is that it is a _____ drive.
a) Positive
b) Negative
c) Neutral
d) None of the listed
View Answer

Answer: a
Explanation: Sunk key is a positive drive and no slip occurs.

7. Woodruff key permits _____ movement b/w shaft and the hub.
a) Axial
b) Radial
c) Eccentric
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: Woodruff key is a sunk key and doesn’t permit axial moment.
advertisement

8. Determine the length of kennedy key required to transmit 1200N-m and allowable shear in the key is 40N/mm². The diameter of shaft and width of key can be taken as 40mm and 10mm respectively.
a) 49mm
b) 36mm
c) 46mm
d) 53mm
View Answer

Answer: d
Explanation: l=M/[dbτ√2].

9. Splines are keys.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Splines are keys made with shafts.
advertisement

10. Involute splines have stub teeth with a pressure angle of ___
a) 30
b) 45
c) 60
d) Can’t be determined
View Answer

Answer: b
Explanation: Pressure angle is 30’ and not 60’.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.