Machine Design Questions and Answers – Longitudinal Butt & Circumferential Lap Joints for Boiler Shell

«
»

This set of Machine Design online test focuses on “Longitudinal Butt & Circumferential Lap Joints for Boiler Shell”.

1. Corrosion allowance is the metal removed to reduce the thickness required to withstand internal pressure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: corrosion allowance is the extra metal added to increase the thickness.
advertisement

2. Unwin’s formula is used to find _____ of rivets.
a) Diameter
b) Thickness
c) Strength
d) None of the listed
View Answer

Answer: a
Explanation: d=6√t is unwin’s formula.

3. The rivets in outer row of longitudinal boiler shell butt joint are subjected to double shear.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Rivets in middle and inner row are subjected to double shear and in outer row are subjected to single shear.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. A cylindrical pressure vessel with a 2m wide inside diameter is subjected to internal steam pressure of 1.5Mpa. Calculate the thickness of the plate required if corrosion allowance is considered as 2mm. The permissible value of tensile stress is 80N/mm².
a) 15mm
b) 19mm
c) 21mm
d) 17mm
View Answer

Answer: c
Explanation: t=PD/2σ + CA or t=1.5×2000/2×80 + 2.

5. If number of rivets subjected to single shear per pitch length is 2 and those subjected to double shear per pitch length are 3, then find the shear resistance of rivets is diameter of rivets is 20mm and permissible shear 60N/mm².
a) None of the listed
b) 146.1kN
c) 150.7kN
d) 140.2kN
View Answer

Answer: c
Explanation: P=Axτxn₁+2xAxn₂xτ.
advertisement

6. Calculate the thickness of the strap required in longitudinal butt joint if pitch of the rivets is 150mm and diameter of rivets 30mm. Also thickness of plate is 20mm.
a) None of the listed
b) 16.7mm
c) 13.4mm
d) 10.2mm
View Answer

Answer: b
Explanation: t=0.625t[p-d/p-2d].

7. Longitudinal and circumferential both types of joints try to make a ring from the steel plate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Longitudinal joint makes a ring from the steel plate while circumferential connects one ring to the other.
advertisement

8. Number of rivets in the circumferential joint can be found by which formula? Symbols have their usual meanings.
a) (D/d)²x2(P/τ)
b) (D/d)²x(P/τ)
c) (d/D)x(P/τ)
d) (D/d)x(P/τ)
View Answer

Answer: b
Explanation: nx[πd²τ/4]=[πD²/4]xP.

9. The efficiency of circumferential joint is 62%. Calculate the pitch of circumferential joint if diameter of rivets is 25mm.
a) None of the listed
b) 66mm
c) 60mm
d) 54mm
View Answer

Answer: b
Explanation: 0.62=p-25/p.
advertisement

10. Calculate the efficiency of the circumferential joint if pitch of rivets is 60mm and diameter of rivets is 22mm.
a) 89%
b) 63.33%
c) 62%
d) 50%
View Answer

Answer: b
Explanation: Effeciency=p-d/p.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design for online test, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.