Machine Design Questions and Answers – Ceramics & Plastics

«
»

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ceramics & Plastics”.

1. Ceramics consist of
a) ionic & covalent bonding
b) covalent bonding
c) hydrogen bonding
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Ceramics consists of ionic and covalent bonds only.There is no hydrogen compound so no case of H boding.
advertisement

2. All ceramics contain clay.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No this may sound convincing but all ceramics don’t contain clay.

3. The densities of ceramics are low.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In ceramics, different oxides and carbides are not compactly bonded.

4. There are small voids in ceramics structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Compounds are less compactly bonded and hence voids are formed.
advertisement

5. Which of the following properties are true for ceramics.
a) light weight construction with low inertia force
b) excellent wear
c) lower friction loss
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Properties of ceramics.

6. Paraffin wax is represented by
a) C18H35
b) C18H40
c) C18H36
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Paraffin wax in a semi solid stage is represented by C18H38.

7. A thermoplastic material has a linear polymer chain while a thermosetting plastic has a crosslinked polymer chain.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Given statement is true thats why thermoplastic can be remoulded while thermosettings can’t be.
advertisement

8. Which of the following is a thermosetting polymer?
a) PVC
b) PTFE
c) Nylon
d) Polyesters
View Answer

Answer: d
Explanation: a), b) and c) consist of linear structures while polyester consists of cross linked and hence is a thermosetting polymer.

9. Teflon has very high coefficient of resistance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Teflon is very smooth and has coefficient of friction as low as 0.04.

10. Viscoelastic materials at low temperatures show no change in its strain with change in stress.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Viscoelastic materials follow Hooke’s law at intermediate temperatures.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.>.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn