Machine Design Questions and Answers – Gear Trains

This set of tricky Machine Design Questions & Answers focuses on “Gear Trains”.

1. If driving gear rotates CW, driven gear will rotate?
First & last gear rotate in the opposite direction if driving gear rotates CW
a) ACW
b) CW
c) Both CW and ACW
d) Can’t be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: If there are even number of intermediate gears between driving gears and driven gears, first and last gear rotate in the opposite direction.

2. If driving gear rotates ACW, driven gear will rotate in which direction?
First & last gear rotate in the opposite direction if driving gear rotates CW
a) ACW
b) CW
c) Both CW & ACW
d) Can’t be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of idler gears are even, then first and last gear rotate in same direction.

3. A compound gear train consists of at least 3 shafts connected to each other.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A compound gear train is characterised by one shaft carrying two gears atleast.
advertisement
advertisement

4. If driving gear rotates in CW, then driven gear will rotate in?
The driven gear will rotate in CW if driving gear rotates in CW
a) CW
b) ACW
c) CW & ACW
d) Can’t be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: 3-ACW,2-ACW and driven gear CW.

5. If centre distance between the two gears on same shaft is unequal to the centre distance on the other two gears on the second shaft, then this gear train is called reverted gear train.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The centre distance is equal in both the shafts.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. If one gear is fixed while the other gear has motion of two types i.e. rotary about its own axis and rotation about axis of fixed gear, than the gear train is _____
a) Epicyclic gear train
b) Reverted gear train
c) Kepler gear train
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Definition of epicyclic gear train.

7. Which of the following are true about epicyclic gear train?
a) Fixed gear is called sun gear
b) Rotating gear are called earth gear
c) Crank is called sun carrier
d) None of the listed
View Answer

Answer: a
Explanation: Rotating gears are called planet gears.
advertisement

8. Epicyclic gears are not generally recommended due to bulky construction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Epicyclc gears have compact construction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice tricky questions on all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.