Machine Design Questions and Answers – Bearings

«
»

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bearings”.

1. Which of the following are functions of bearings?
a) Ensure free rotation of shaft with minimum friction
b) Holding shaft in a correct position
c) Transmit the force of the shaft to the frame
d) All of the listed
View Answer

Answer: d
Explanation: Bearings are used for all the above listed purposes.

2. A radial bearing supports the load that acts along the axis of the shaft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Radial bearing supports the load acting perpendicular to the axis of the shaft.

3. A_______ bearing supports the load acting along the axis of the shaft.
a) Thrust
b) Radial
c) Longitudinal
d) Transversal
View Answer

Answer: a
Explanation: Thrust bearing supports load acting along axis of shaft.
advertisement
advertisement

4. Sliding contact bearings, also called plain bearings have no problem of wear.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Surface of shaft slide over surface of the bush resulting in friction and wear.

5. In steam and gas turbines, rolling contact bearings are used.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sliding contact bearings are generally used.

6. Which of the following are true about plasticity?
a) Permanent Deformation
b) Ability to retain deformation under load or after removal of load
c) Plastic deformation is greater than elastic deformation
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This is the basic definition of plasticity.

7. Which of the following is measure of stiffness?
a) Modulus of elasticity
b) Modulus of plasticity
c) Resilience
d) Toughness
View Answer

Answer: a
Explanation: Stiffness is the ability of material to resist deformation under external load. Hence it is measured by modulus of elasticity.
advertisement

8. Which of the following facts are true for resilience?
a) Ability of material to absorb energy when deformed elastically
b) Ability to retain deformation under the application of load or after removal of load
c) Ability of material to absorb energy when deformed plastically
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Toughness is ability to store energy till proportional limit during deformation and to release this energy when unloaded.

9. Modulus of resilience is defined as
a) Strain energy per unit volume
b) Strain energy per unit area
c) Independent of strain energy
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Modulus of resilience is strain energy per unit volume.
advertisement

10. In gear boxes and small size motors, rolling contact bearings are used.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In small size applications, rolling contact bearings are preferred.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.