Machine Design Questions and Answers – Transmission Shafts

«
»

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transmission Shafts”.

1. The shaft is always stepped with ________ diameter at the middle portion and __________ diameter at the shaft ends.
a) Minimum, maximum
b) Maximum, minimum
c) Minimum, minimum
d) Zero, infinity
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum diameter is in the middle portion while it is minimum at the ends.
advertisement

2. ______ is used for a shaft that supports rotating elements like wheels, drums or rope sleaves.
a) Spindle
b) Axle
c) Shaf
d) None of the listed
View Answer

Answer: a
Explanation: That is axle and not a spindle.

3. Axle is frequently used in torque transmission.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Axle is a shaft supporting rotating elements.

4. Is it necessary for an axle to be ______ with respect to rotating element?
a) Stationary
b) Moving
c) Moving or stationary
d) None of the listed
View Answer

Answer: c
Explanation: The axle may be stationary or rotate with the element.
advertisement

5. Counter shaft is a secondary shaft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a secondary shaft used to counter the direction of main shaft.

6. Hot rolling produces a stronger shaft then cold rolling.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cold rolling produces stronger shaft as grain structure isn’t deformed in cold working.

7. Shafts are subjected to ______ forces.
a) Compressive
b) Tensile
c) Shear
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: Shafts are subjected to tensile forces.
advertisement

8. Which of the following act on shafts?
a) Torsional moment
b) Bending Moment
c) Both torsional and bending
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Shaft is subjected to torsional moment as well as bending moment.

9. When the shaft is subjected to pure bending moment, the bending stress is given by?
a) None of the listed
b) 32M/πdᵌ
c) 16M/πdᵌ
d) 8M/πdᵌ
View Answer

Answer: b
Explanation: Stress =My/I where y=d/2 and I=πd⁴/64.

10. When the shaft is subjected to pure torsional moment, the torsional stress is given by?
a) None of the listed
b) 32M/πdᵌ
c) 16M/πdᵌ
d) 8M/πdᵌ
View Answer

Answer: c
Explanation: Stress=Mr/J where r=d/2 and J=πd⁴/64.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn