Machine Design Questions and Answers – Couplings

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Couplings”.

1. A coupling is a mechanical device that temporarily joins two rotating shafts to each other.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A coupling permanently joins two rotating shafts.

2. In distortion energy theorem, if a unit cube is subjected to biaxial stress, then S(yt) is given by which of the following?
a) √ (σ₁²- σ₁σ₂ +σ₂²)
b) σ₁²- σ₁σ₂ +σ₂²
c) √ (σ₁²+ σ₁σ₂ +σ₂²)
d) σ₁²+ σ₁σ₂ +σ₂²
View Answer

Answer: a
Explanation: S(yt)=√[(σ₁ -σ₂)²+(σ₂ -σ₃)²+(σ₃ -σ₁)²]/2, for σ₃=0; expression a is obtained.

3. Oldham coupling i used to connect two shafts having intersecting axes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Oldham coupling is used to connect two parallel shafts separated by a small distance.
advertisement
advertisement

4. A machine started malfunctioning due to some issues with the coupling. The coupling emplaced in the machine was Oldham. The only coupling available in the workshop is Hooke’s coupling. So Oldham coupling can be replaced by Hooke’s coupling.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is not possible to replace Oldham by Hooke’s coupling as Hooke’s is used to connect intersecting axes and not parallel axes shafts.

5. A muff coupling is connecting two shafts. The torque involved is 650N-m. The shaft diameter is 45mm with length and breadth of the key being 14mm and 80mm respectively. Find the shear stress induced in the key.
a) 30.2N/mm²
b) 25.8N/mm²
c) 34.4N/mm²
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: τ =2M/dbl.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The region of safety for biaxial stresses is of which shape in the case of maximum distortion energy theorem.
a) Ellipse
b) Circle
c) Rectangle
d) Square
View Answer

Answer: a
Explanation: S(yt)= √ (σ₁²- σ₁σ₂ +σ₂²) or S²(yt)= (σ₁²- σ₁σ₂ +σ₂²). This is an equation of ellipse.

7. Distortion energy theorem is not recommended for ductile materials.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Experimental investigations have shown that distortion energy theorem gives good results for failure of ductile component.
advertisement

8. Among maximum shear stress theory and distortion energy theory, which gives the higher value shear yield strength?
a) Maximum shear stress theory
b) Distortion energy theory
c) Both give equal values
d) Vary from material to material
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum shear stress theory gives S(sy)=0.5S(yt) while Distortion energy theorem gives S(sy)=0.577(Syt).

9. A muff coupling is connecting two shafts. The torque involved is 650N-m. The shaft diameter is 45mm with length and height of the key being 14mm and 80mm respectively. Find the compressive stress induced in the key.
a) 70.1 N/mm²
b) 51.6N/mm²
c) 45.5N/mm²
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: σ=4M/dhl.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.