Machine Design Questions and Answers – Multi Leaf Spring

«
»

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Leaf Spring”.

1. Bending stress in graduated length leaves are more than that in full length leaves.
a) Yes
b) No
c) In some cases
d) Can’t be stated
View Answer

Answer: b
Explanation: Bending stress in full length leaves is around 50% higher than graduated length leaves.
advertisement

2. Nip is the initial gap between extra full length leaf and the graduated length leaf before the assembly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Nipping is done to balance the bending stress in the full length leaf and graduated length leaf.

3. Nipping is defined as leaving the gap between full length leaf and graduated length leaf.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Nipping is pre stressing achieved by a difference in radii of curvature.
advertisement
advertisement

4. A leaf spring consists of 3 extra full length leaves and 14 graduated length leaves. The maximum force that can act on the spring is 70kN and the distance between eyes of the spring is 1.2m. Width and thickness of the leaves are 100mm and 12mm respectively. If modulus of elasticity is 207000N/mm², calculate the initial nip.
a) 26.8mm
b) 24.9mm
c) 22.5mm
d) 23.1mm
View Answer

Answer: b
Explanation: C=2PLᵌ/Enbtᵌ where L=1.2/2, n=3+14,P=70/2.

5. A leaf spring consists of 3 extra full length leaves and 14 graduated length leaves. The maximum force that can act on the spring is 70kN and the distance between eyes of the spring is 1.2m. Width and thickness of the leaves are 100mm and 12mm respectively. Calculate the initial pre load required to close the nip.
a) 4332.2N
b) 4674.1N
c) 4985.4N
d) Can’t be determined
View Answer

Answer: b
Explanation: P=2x3x14x35000/17(3×3+2×14).
advertisement

6. Belleville spring can be used in clutch application.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When h/t=2.1, the Belleville spring can be used in clutches.

7. Belleville spring can only produce linear load deflection characteristics.
a) Only linear
b) Linear as well as non linear
c) Non-linear
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Beliville spring can provide any linear or non-linear load deflection characteristics.
advertisement

8. When two Belleville sprigs are arranged in series, half deflection is obtained for same force.
a) One fourth deflection
b) Double deflection
c) Four time deflection
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: Double deflection is obtained.

9. When two Belleville springs are in parallel, half force is obtained for a given deflection.
a) Half force
b) Double force
c) Same force
d) Can’t be determined
View Answer

Answer: b
Explanation: Double force is obtained.
advertisement

10. Propagation of fatigue failure is always due to compressive stresses.
a) Due to bending
b) Due to tensile
c) Due to fatigue
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: Propagation is always due to tensile stresses.

11. The strain energy stored in a spiral spring is given by?
a) 12M²L/Ebtᵌ
b) 6M²L/Ebtᵌ
c) 8M²L/Ebtᵌ
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: U=Mθ/2 where θ=12ML/Ebtᵌ.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter