Machine Design Questions and Answers – Bevel Gears

«
»

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bevel Gears”.

1. There are ____ common types of bevel gears.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Spiral and straight.
advertisement

2. Straight bevel gears are easy to design and manufacture and give reasonably good service with quieter operation.
a) True
b) No, noise problem
c) No, vibration problem
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: They produce a lot of noise while working.

3. Which of the following creates smoother motion?
a) Straight bevel gears
b) Spiral bevel gears
c) Equal for straight and spiral
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Spiral bevel gear has smooth engagement which results in quieter operation.

4. When the pitch angle is greater than 90⁰, it is called external bevel gear.
a) True
b) Internal
c) Helical
d) Herringbone
View Answer

Answer: b
Explanation: For external bevel gear, pitch angle is less than 90⁰.

5. For crown bevel gear, pitch angle is
a) <90
b) =90
c) >90
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: Crown gears are characterised by pitch angle of 90⁰.
advertisement

6. If pitch angle is >90, the bevel gear is?
a) Internal
b) External
c) Crown
d) Static
View Answer

Answer: a
Explanation: Nomenclature.

7. Miter gears are the bevel gears mounted on shaft which are intersecting at angle greater than 90.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The shafts which are intersecting at 90.

8. Crown gears having a pitch angle of 90⁰ are mounted on shafts intersecting at an angle
a) =90
b) <90
c) >90
d) None of the listed
View Answer

Answer: c
Explanation: Application of crown gear according to its structure.

9. Which of the following are characteristics of skew bevel gears?
a) Straight teeth
b) Mounted on parallel shafts
c) Mounted on intersecting shafts
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: They are used in non-parallel and non-intersecting shafts.
advertisement

10. Hypoid gears are based on surfaces that are paraboloids of revolution.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: They are hyperboloids of revolution.

11. When two hyperboloids are rotated, the resulting motion is
a) Sliding
b) Turning
c) Combination of turning and sliding
d) Rotary
View Answer

Answer: c
Explanation: There is turning as well as sliding motion.

12. In hypoid bevel gears, shafts may continue past each other.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Offset of the shaft is quite considerable in case of hypoid gears.

13. Hypoid gears have the following characteristics.
a) Curved teeth
b) Mounted on non -parallel non intersecting shafts
c) Efficiency of 97%
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: It has curved teeth and are mounted on non-parallel non intersecting shafts with efficiency of 96-98%.
advertisement

14. Zerol gears are straight bevel gears with zero spiral angle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: They happen to fall in the category of spiral bevel gears.

15. Zerol gears give lesser contact ratio.
a) True
b) No, larger contact ratio
c) Zero contact
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: Zerol gears have more gradual contact and slighter larger contact ratio.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn