Machine Design Questions and Answers -Strength of Helical Gears

«
»

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Strength of Helical Gears”.

1. Lewis form factor is based on real number of teeth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is based on virtual umber of teeth only.
advertisement

2. Beam strength indicates the maximum value of radial force that a tooth can transmit without fatigue failure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It indicates maximum force for bending failure and not fatigue failure.

3. A pair of helical gears consist of 25 teeth pinion gear meshing with a 90 teeth gear. Calculate the ratio factor.
a) 0.74
b) 0.88
c) 1.57
d) 1.44
View Answer

Answer: c
Explanation: Ratio factor Q=2×90/90+25.

4. A pair of helical gears consist of 25 teeth pinion gear meshing with a 90 teeth gear. Calculate the material constant k If surface hardness is 260BHN.
a) 0.64N/mm²
b) 0.88N/mm²
c) 1.08N/mm²
d) 2.66N/mm²
View Answer

Answer: c
Explanation: K=0.16x[BHN/100]².

5. A pair of helical gears consist of 25 teeth pinion gear meshing with a 90 teeth gear. Calculate the wear strength If surface hardness is 260BHN. Also face width=35mm, module=4mm and helix angle=25⁰.
a) 443.5N
b) 1125.6N
c) 7971.9N
d) 1014.2N
View Answer

Answer: c
Explanation: S=bQdK/cos²Ɯ where Ɯ=25⁰, d=zm/cosƜ, Q=2×90/90+25, K=0.16x[BHN/100]².
advertisement

6. A pair of helical gears consist of 25 teeth pinion gear meshing with a 90 teeth gear. Calculate the tangential force If surface hardness is 260BHN. Also face width=35mm, module=4mm and helix angle=25⁰. The velocity of operation is 3.5m/s and service factor 1.5.
a) 1136.5N
b) 3983.7
c) 2012.6N
d) 3226.5N
View Answer

Answer: b
Explanation: S=1.5xP/C where C=5.6/5.6+√v and S=bQdK/cos²Ɯ where Ɯ=25⁰, d=zm/cosƜ, Q=2×90/90+25, K=0.16x[BHN/100]².

7. Which of the following is herringbone gear?
machine-design-questions-answers-strength-helical-gears-q7
a) Left one
b) Right one
c) Both
d) None
View Answer

Answer: a
Explanation: Herringbone gear is without any groove.

8. The net axial force acting on bearing is zero in case of double helical gears while none zero in case of herringbone gears.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is zero in both the cases.

9. Helix angle of herringbone and double helical gears is relatively higher.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There is no thrust force and hence higher angles are permitted.
advertisement

10. A herringbone speed reducer consist of 20 teeth pinion driving a 100 teeth gear. The normal module of gear is 2mm. The face width of each half is 30mm and Lewis factor is 0.4. If permissible bending stress is 500N/mm², then calculate the beam strength.
a) 15000N
b) 12000N
c) 8000N
d) 10000N
View Answer

Answer: b
Explanation: S=mbσY.

11. A herringbone speed reducer consist of 20 teeth pinion driving a 100 teeth gear. The normal module of gear is 2mm. The face width of each half is 30mm and Lewis factor is 0.4. Calculate the ratio factor Q.
a) 1.2
b) 1.4
c) 1.7
d) 1.4
View Answer

Answer: c
Explanation: Q=2×100/100+20.

12. A herringbone speed reducer consist of 20 teeth pinion driving a 100 teeth gear. The normal module of gear is 2mm. The face width of each half is 30mm and Lewis factor is 0.4. Calculate the material constant K if surface hardness is 400BHN.
a) 1.25 N/mm²
b) 4.05 N/mm²
c) 3.25N/mm²
d) 2.56N/mm
View Answer

Answer: c
Explanation: K=0.16x[BHN/100]².

13. Helical gears mounted on parallel shafts are called crossed helical gears.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Crossed helical gears are the helical gears mounted on non-parallel shafts.
advertisement

14. Crossed helical gears have very low load carrying capacity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There is point contact and hence very less area and thus wear is comparatively rapid.

15. Calculate the shaft angle for same hand of helix if helix angle of two gears are 20⁰ and 17⁰.
a) 17⁰
b) 20⁰
c) 37⁰
d) 3⁰
View Answer

Answer: c
Explanation: For same hand of helix, shaft angle=sum of helix angles of two gears.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn