Machine Drawing Questions and Answers – Application of Riveted Joints

«
»

This set of Machine Drawing Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Application of Riveted Joints”.

1. Which of the following structural section is not considered for rivet joints?
a) Tee section
b) Flat section
c) I section
d) Circular section
View Answer

Answer: d
Explanation: Steel structures which are used commonly are flat, tee, angle iron, I or H section, etc. They can be riveted with some standard procedure. But it is difficult or sometimes not possible in case of circular sections.
advertisement

2. Explosive rivet is another type of ______ rivet.
a) blind rivet
b) gusset plates
c) zigzag riveting
d) chain riveting
View Answer

Answer: a
Explanation: Blind rivet has a type named as an explosive rivet. In this type of riveting high pressure is generated at the end of rivet due to the explosion of explosive after putting the rivet in the hole. Therefore, it expands in size to make a head on the other side.

3. ________ is a technique to form a rivet head without access to the other side of the joint.
a) full-tubular riveting
b) blind riveting
c) split riveting
d) flush joint
View Answer

Answer: b
Explanation: A technique to form a rivet head without access to the other side of the joint is a blind riveting. It has a hole in the center, through which a mandrel is passed. After putting the rivet and mandrel in the hole, the mandrel is pulled to expand the rivet on the other side and then cut and ground.
advertisement
advertisement

4. In explosive rivets, instead of mandrel _______ is used.
a) rod
b) explosive
c) breaking type of mandrel
d) non-breaking type of mandrel
View Answer

Answer: b
Explanation: In explosive rivets, instead of rivets an explosive is used. The end of rod is made hollow and closed having an explosive material inside. An explosive is blown up after putting the rivet in the hole.

5. Which type of rivet is used for applications like air-craft?
a) Counter sunk rivet
b) Blind rivet
c) Explosive rivet
d) Flat rivet
View Answer

Answer: a
Explanation: For applications like air-craft, the rivet should not protrude and should be flushed with the outer surface. Rivet used for these purpose is counter-sunk rivet. Here, the joint can be flushed on one side or on both sides.
advertisement

6. For light-work, the rivet size used varies from ______ mm.
a) 4 to 8
b) 2 to 4
c) 0 to 3
d) 3 to 6
View Answer

Answer: d
Explanation: The rivet size used generally varies from 3 to 6 mm, for light works. Various types of rivets used for light work applications are based upon the strength of joint, its appearance, its configuration, final riveting approach, etc.

7. L/D ratio for light work applications is kept not more than _______
a) 5:2
b) 6:1
c) 4:1
d) 5:1
View Answer

Answer: b
Explanation: Diameter of a rivet is not found by preference but by the economics of cost of rivet and labor. Generally, L/D ratio is not kept more than 6:1. They are installed by air, hydraulic, electric or manual methods.
advertisement

8. In a __________ the body is sawn to produce a prolonged shank.
a) semi-tubular rivet
b) tubular rivet
c) split pin rivet
d) compression rivet
View Answer

Answer: c
Explanation: The commonly used rivets are flat, semi-tubular, tubular, split-pin and compression rivet, etc. The body is sawn to produce a prolonged shank, in a split pin riveting. Split pin can also punch its own hole.

9. For plastics, the margin (i.e. center of rivet to the edge) is between _______
a) 2d to 4d
b) 1d to 3d
c) 2d to 3d
d) 1d to 2d
View Answer

Answer: c
Explanation: The margin for plastics is 2d to 3d. It depends upon the thickness of the plate. They are installed by electric, air, hydraulic methods using special tools.
advertisement

10. Structural drawings are prepared generally to a scale of _______
a) 1:15
b) 1:20
c) 1:10
d) 1:5
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, structural drawings are prepared to a scale of 1:10. For bigger structures 1:20 scale is selected for structural drawings.

11. When two structural members are joined at an angle, sometimes ________ are used to impart strength and stiffness to the joint.
a) gusset plates
b) end joints
c) end cover
d) cupped end cover
View Answer

Answer: a
Explanation: Gusset plates are used to impart strength and stiffness to the joint when two structural members are to be joined at an angle. They are also used at many joints in a roof truss.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

To practice all areas of Machine Drawing for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter