Machine Design Questions and Answers – Block Brake

«
»

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Block Brakes”.

1. Block brakes are never used in railway trains.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Blocks brakes are commonly employed in railway trains.
advertisement

2. If torque capacity of a block brake is 240N-m and radius of drum is 210mm with coefficient of friction 0.4.
a) None of the listed
b) 2857.14N
c) 3443.42N
d) 2334.62N
View Answer

Answer: b
Explanation: N=M/μR.

3. If initially drum of radius 200mm is rotating at 100rpm, then calculate the heat generated if frictional force acting is 1140N.
a) 3345W
b) 4456W
c) 5969W
d) 11938W
View Answer

Answer: c
Explanation: Heat=Frictional forcexaverage velocity.

4. In a block brake with short shoe, it is assumed that friction force and normal reaction are concentrated at the midpoint of the shoe.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The angle of contact is less than 45⁰ and hence the assumption is valid.

5. The pressure intensity at an element on long shoe brake varies directly with the sin of the pressure angle of the element of friction lining.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: p=Cxcos(Ǿ).
advertisement

6. The equivalent coefficient of friction in case of block brake with long shoe is denoted by μ[4Sinθ/2θ+sin4θ].
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: μ[4Sinθ/2θ+sin2θ].

7. In pivoted block brakes, moment of frictional force about pivot is non zero.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Pivot point is selected such that moment of frictional force about pivot point is zero.

8. Shoe is constrained to move towards the drum to compensate for the moment acting.
a) Yes
b) It compensates for wear
c) It compensates for both wear and moment
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: It compensates for the wear which is constant for all points.

9. A pivoted double block brake has a drum radius of 280mm with two shoes subtending an angle of 100⁰. Calculate the distance of pivot from axis of drum.
a) 321.5mm
b) 314.3mm
c) 289.5mm
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: h=4Rsinθ/2θ+sin2θwhere θ=100/2.

10. A pivoted double block brake has a drum radius of 280mm with two shoes subtending an angle of 100⁰. Maximum pressure intensity is 0.5N/mm². If the width of friction lining is 90mm, find the torque capacity f each shoe. Assume coefficient of friction as 0.2.
a) 789N-m
b) 1081N-m
c) 945N-m
d) None of the listed
View Answer

Answer: b
Explanation: M=2μR²wpsinθ.
advertisement

11. A pivoted double block brake has a drum radius of 280mm with two shoes subtending an angle of 100⁰. Maximum pressure intensity is 0.5N/mm². If the width of friction lining is 90mm, find the reaction at pivot in horizontal direction. Assume coefficient of friction as 0.2.
a) None of the listed
b) 21123N
c) 17200N
d) 16789N
View Answer

Answer: c
Explanation: R(x)=Rwp(2θ+sin2θ)/2.

12. A pivoted double block brake has a drum radius of 280mm with two shoes subtending an angle of 100⁰. Maximum pressure intensity is 0.5N/mm². If the width of friction lining is 90mm, find the reaction at pivot in horizontal direction. Assume coefficient of friction as 0.2.
a) None of the listed
b) 2113N
c) 1720N
d) 3440N
View Answer

Answer: d
Explanation: R(y)=μRwp(2θ+sin2θ)/2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn