Power Systems Questions and Answers – Underground Cables – 1

This set of Power Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Underground Cables – 1”.

1. Single core cables for AC systems are not provided with armouring.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Because of the armouring of the cables leads to eddy current in the power cables adding more to the losses.

2. Single core cables for ac systems are provided with armouring.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: This is so because the eddy currents induced in the steel armour cause the additional power losses.

3. Potential gradient of single core cable is ________________
Find the potential gradient of single core cable
View Answer

Answer: a
Explanation: The electric field intensity,
The electric field intensity in given figure
advertisement
advertisement

4. For a transmission system of voltage ‘V’ volts having the core radius of ‘r’ m and outer radius of ‘R’ m. The maximum dielectric stress on single core cable is ___________
Find the maximum dielectric stress on single core cable
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum stress will occur at the surface of the conductor such that x(min) = radius of core.

5. For a transmission system of voltage ‘V’ volts having the core radius of ‘r’ m and outer radius of ‘R’ m. The minimum dielectric stress on single core cable is ______________
Find the minimum dielectric stress on single core cable
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum stress will occur at the outermost surface of the conductor such that x(max) = outer radius of core.

6. For a transmission system of voltage ‘765 kV’ volts having the core radius of ‘5’ cm and outer radius of ‘0.40’ m. The maximum dielectric stress on single core cable is _________
a) 7357.7 kV
b) 919.7 kV
c) 4247 kV
d) 530 kV
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum stress will occur at the surface of the conductor such that x(min) = radius of core.
Find maximum dielectric stress on single core cable for transmission system voltage 765kV

7. The ratio of dielectric stress of the on the cable corresponding to the maximum and minimum is ____________
a) R/r
b) r/R
c) rR
d) (R/r)2
View Answer

Answer: a
Find ratio of dielectric stress of the on cable corresponding to the maximum & minimum
advertisement

8. The condition at which the minimized dielectric stress condition (R/r) will take place is ______________
a) 2.7188
b) 0.7188
c) 1/2.7188
d) 2.71882
View Answer

Answer: a
Find condition at which the minimized dielectric stress condition (R/r) will take place

9. Grading of the cables is performed in order to achieve ____________
(i) uniform stress
(ii) reduction in quantity of insulation
(iii) reduction in quality of insulation
a) (i), (ii)
b) (ii)
c) (i),(iii)
d) (ii), (iii)
View Answer

Answer: a
Explanation: Grading is performed to reduce the stress at one cable and to make it uniform throughout. Also it reduces the insulation material to be used and thus the cost saving.
advertisement

10. The resistance of the insulation used for the cables is 40 ohms for a length of ‘x’ km. If the proposed plan needs to extend the transmission line cable to extra ‘2x’ m then the resistance of the cable offered will be _____________ (in ohms).
a) 13.33
b) 20
c) 120
d) 40
View Answer

Answer: a
Explanation: The resistance of the cable is inversely proportional to the length of it.

11. Consider a system having a cable of capacitance 5 nF, with 765 kV star connected at 50 Hz having a power loss in the cable as 82.1 kW. Then the dielectric loss angle is _________(in degrees).
a) 15
b) 7.5
c) 20
d) 4.9
View Answer

Answer: a
Explanation: Dielectric loss = ωCV2 tanδ
Dielectric loss angle is 15 for system having cable of capacitance 5 nF with 765 kV star

12. Dielectric power loss of a transmission line cable operating for ‘V’ volts, ‘f’ Hz having a capacitance of ‘C’ Farads with the tangent loss angle of δis ____________
a) ωCV2 tanδ
b) ωCV2/tanδ
c) (tanδ/ωCV)2
d) ωCV2 tanδ2
View Answer

Answer: a
Explanation: The Dielectric loss = ωCV2 tanδ for a cable.

13. The power losses occurring in the transmission cable has the relation with loss tangent angle as _____
a)Power losses occurring in transmission cable has relation with tangent angle - option a
b)Power losses occurring in transmission cable has relation with tangent angle - option b
c)Power losses occurring in transmission cable has relation with tangent angle - option c
d) Power losses occurring in transmission cable has relation with tangent angle - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: The Dielectric loss = ωCV2 tanδ
So, Pd α tanδ.

14. In a transmission tower having ‘n’ insulators with equivalent pin-to-earth capacitance of ‘C’ farads. For the static shielding of the conductors, the capacitance from the shield to the kth link from the top is ______
Find the capacitance from the shield to the kth link from the top
View Answer

Answer: a
Explanation: The generalized expression for the capacitance of the kth metal ring is,
C(k) = k*pin-to-earth/(n-k).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Systems.

To practice all areas of Power Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.