Cell Biology Questions and Answers – Immune Response – Clonal Selection Theory

«
»

This set of Cell Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Immune Response – Clonal Selection Theory”.

1. According to the “instructive model” the antigen instructs lymphocytes to produce antibodies.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Against every antigen and associated disease, an array of antibodies is generated. According to an earlier model – the “instructive model” the antigen instructs the lymphocytes to produce antibodies against itself.
advertisement

2. Who proposed the clonal selection theory?
a) James Watson
b) Niels Jerne
c) Francis Crick
d) Frank MacFarlane Burnet
View Answer

Answer: d
Explanation: Frank MacFarlane Burnet was an Australian immunologist who in 1957 proposed the clonal selection theory – a model that dictates how the production of a single type of antibody is produced in excess.

3. B-cells arise from ______________________
a) progenitor cells
b) antigens
c) antibodies
d) natural killer cells
View Answer

Answer: a
Explanation: B-cells arise from undifferentiated and uncommitted progenitor cells. As the B-cells become mature they become committed towards producing a single type of antibody.

4. Antigens that do not require the involvement of T-cells for the activation of B-cells are _____________________
a) thymus-dependent
b) thymus-independent
c) intracellular pathogens
d) facultative anaerobes
View Answer

Answer: b
Explanation: T-cells are usually involved in the process of activation of B-cells and subsequent production of a single type of antibody. Few antigens such as polysaccharides of bacterial cell walls do not require the involvement of T-cells and therefore termed thymus-independent antigens.

5. Some of the activated B-cells lead to the formation of short-lived ______________________
a) plasma cells
b) evanescent waves
c) memory cells
d) thymus cells
View Answer

Answer: a
Explanation: The antibody-producing B-cells are activated after encounter with antigen. A proportion of these antibody producing cells are differentiated into short-lived plasma cells that secrete large amounts of antibodies.
advertisement

6. Plasma cells possess extensive smooth endoplasmic reticulum.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Plasma cells are differentiated from the B-cells (precursors) and contain an extensive network of rough endoplasmic reticulum to provide for the excessive protein synthesis involved in antibody production.

7. B-lymphocytes that do not differentiate into plasma cells are called _______________________
a) T-lymphocytes
b) Helper T-cells
c) Memory B cells
d) Memory T-cells
View Answer

Answer: c
Explanation: Not all activated B-cells are differentiated into plasma cells; some are also retained in the lymphoid tissue. These memory B-cells can reappear and respond rapidly to the invading antigen if a second encounter happens.

8. In case of acquired immune system, a secondary immune response is generated by the ______________
a) memory B-cells
b) germ cells
c) lymphoid tissues
d) antigens
View Answer

Answer: a
Explanation: A few activated B-cells remain in the lymphoid tissue as memory B-cells. These cells generate a secondary immune response by differentiating into plasma cells upon a second encounter with the same antigen.

9. For the body to develop immunologic tolerance, production of ____________________ must be prevented.
a) antibodies
b) antigens
c) autoantibodies
d) lymphocytes
View Answer

Answer: c
Explanation: For the body to develop immunologic tolerance, the production of autoantibodies must be prevented. Autoantibodies can react with the body’s own tissues and cause organ destruction.
advertisement

10. Who discovered the vaccination against smallpox?
a) Louis Pasteur
b) Francis Crick
c) Barbara McClintock
d) Edward Jenner
View Answer

Answer: d
Explanation: In 1796, Edward Jenner discovered the vaccine against smallpox by deliberately infecting an eight-year-old boy with cowpox and then injecting the pus of smallpox lesion under his skin. He then found out that the boy showed immunity against the latter.

11. A harmless version of tetanus toxin is called _________________
a) clostridium
b) plasmid
c) toxoid
d) thylakoid
View Answer

Answer: c
Explanation: Tetanus is caused by an anaerobic soil bacterium known as Clostridium tetani. For immunity against tetanus, infants are inoculated with a harmless version of the tetanus neurotoxin – toxoid.

12. Which of the following serves as antigen receptors?
a) antibodies
b) cytokines
c) chemokines
d) necrosis factors
View Answer

Answer: a
Explanation: Antibodies are proteins produced by the B lymphocytes and their descendants (plasma cells) that are incorporated in the plasma membranes of the former. The antibodies act as antigen receptors on the surface of B cells.

13. The heavy and light chains of the antibodies are linked to one another by ____________________
a) covalent bonds
b) disulfide bonds
c) ionic bonds
d) hydrogen bonds
View Answer

Answer: b
Explanation: The antibodies are globular proteins that contain heavy chains (molecular mass of 50,000 to 70,000 daltons) and light chains (23,000 daltons). The heavy and light chains are joined together by disulfide bonds.
advertisement

14. Which is the first antibody secreted by B cells following stimulation by an antigen?
a) IgG
b) IgM
c) IgE
d) IgD
View Answer

Answer: b
Explanation: B cells produce five different types of Immunoglobulins (antibodies) – IgG, IgM, IgA, IgD, IgE. The first antibody to be secreted by the B cells following stimulation by an antigen is IgM.

15. Which antibody is produced at high levels in response to parasitic functions?
a) IgA
b) IgE
c) IgG
d) IgD
View Answer

Answer: b
Explanation: IgE is produced at high levels in response to parasitic infections and these immunoglobulins also bind to the surface of mast cells with high affinity, triggering histamine release, which causes allergy and inflammation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn