Cell Biology Questions and Answers – Interaction of Cells with Extracellular Matrix – Integrins

«
»

This set of Cell Biology Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Interaction of Cells with Extracellular Matrix – Integrins”.

1. What is the key role of Chondroitin sulfate proteoglycans?
a) Extracellular matrix interaction
b) Protection to cell
c) Production of proteins
d) Digesting the toxins
View Answer

Answer: a
Explanation: Proteoglycans are protein substances present in the extracellular matrix of the cell. Chondroitin sulfate proteoglycans abbreviated as CSPG is well known for its function of extracellular matrix interaction.
advertisement

2. Which of the following helps in the attachment of cell to the extracellular matrix?
a) Cell-matrix fusion complex
b) Cell-matrix adhesion complex
c) Cell-matrix substitution complex
d) Cell-matrix addition complex
View Answer

Answer: b
Explanation: Cell-matrix adhesion complex shortly known as the CMAC is helpful in the attachment of the cell to the extracellular matrix. This is also aided by special proteins called integrins.

3. How many exons do the syndecan have?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: c
Explanation: Syndecans are special proteins which acts as a co-receptor in extracellular matrix interaction. These are expressed in a unique gene and contains 5 exons.

4. What is the range of molecular weight of laminins?
a) 400 to 900 kDa
b) 400 to 900 Da
c) 500 to 1000 kDa
d) 500 to 1000 Da
View Answer

Answer: a
Explanation: Laminin is a protein that is used by cells for extracellular matrix interaction. It has a very high molecular weight ranging from 400 to 900 kDa.

5. What is the key role of fibroblasts?
a) Protecting the cell
b) Producing extracellular matrix
c) Producing lytic enzymes
d) Providing structure
View Answer

Answer: b
Explanation: The extracellular matrix and the collagens are produced by the fibroblast cells. They have a large number of rough endoplasmic reticulum which helps them in the synthesis of these proteins.
advertisement

6. The movement of cell with respect to rigidity is called durotaxis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The cell migrates towards a greater rigidity in the process of durotaxis. This is due to the difference in structural properties of the extracellular matrix.

7. Hemidesmosomes are present in keratinocytes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hemidesmosomes are found in the keratinocytes of the skin which helps them attach to the extracellular matrix. These are very much helpful in maintaining the homeostasis of the skin.

8. What is the use of matrix-bound nanovesicles?
a) Enzyme technology
b) Tissue engineering
c) Biofuel production
d) Pharma product production
View Answer

Answer: b
Explanation: Matrix-bound nanovesicles are used in the field of tissue engineering for surgical needs. They can be used to produce artificial tissues for esophagus, breast, tendon, etc.

9. Which genetic disorder is associated with accumulation of proteoglycans?
a) Polysaccharidoses
b) Mucomonosaccharidoses
c) Mucopolysaccharidoses
d) Monosaccharidoses
View Answer

Answer: c
Explanation: Mucopolysacchaaridoses is a genetic disorder caused by the accumulation of proteoglycans. The lysosomal cells when they are unable to lyse the glycosaminoglycans cause the accumulation of the proteoglycans.

10. Which of the following disease is associated with the disruption of hemidesmosomes?
a) Atherosclerosis
b) Epidermolysis bullosa
c) Myocardial infarction
d) Zellweger syndrome
View Answer

Answer: b
Explanation: The disruption of hemidesmosomes cause the genetic disorder called epidermolysis bullosa. This causes blisters in the skin which can later cause erosions in some parts of the skin.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn