Cell Biology Questions and Answers – Genome Sequencing

«
»

This set of Cell Biology Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Genome Sequencing”.

1. “Dark matter” is the region of the chromosome that constitutes highly repeated sequences.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Dark matter refers to the region of chromosomes, especially in and around the centromeres of each chromosome. It consists of long stretches of highly repeating DNA sequences.
advertisement

2. The process by which a single gene can code for multiple proteins is called ________________
a) transcription
b) transformation
c) alternative splicing
d) sequencing
View Answer

Answer: c
Explanation: A very small proportion of the whole genome of humans actually codes for proteins. To create a vast array of diversified proteins, one gene can code for multiple proteins by the process by alternative splicing.

3. Systems biology is the study of ________________
a) proteins
b) microRNAs
c) carbohydrates
d) lipids
View Answer

Answer: a
Explanation: Systems biology is the study of proteins. This branch of biology is aimed at understanding how the proteins work together as complex networks.

4. Intergenic and intronic DNA are essentially same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Only about 1.5 percent of the total DNA codes for polypeptides (proteins). Intergenic DNA refers to the DNA that resides between the genes while intronic DNA is the DNA that comprises introns, the non-coding DNA.

5. Some of the fastest evolving genes encode for proteins involved in _________________________
a) regulation of gene expression
b) reproducing ability
c) survival
d) prevention of infection
View Answer

Answer: a
Explanation: Some of the fastest evolving genes are the ones that encode for the regulation of gene expression, the transcription factors.
advertisement

6. Which of the following regions is involved in the development of brain?
a) HAR
b) ARF
c) ATP
d) SAR
View Answer

Answer: a
Explanation: The Human accelerated region (HAR) is the region of the genome that comprises of genes primarily involved in the development of fetal brain.

7. The AMY1 gene encodes for __________
a) lysosome
b) amylase
c) lipase
d) topoisomerase
View Answer

Answer: b
Explanation: The AMY1 gene encodes for starch-digesting enzyme amylase. On comparison of human and chimpanzee genome, it was discovered that the former contains only 1 copy of AMY1 gene while the latter consists many copies of it in the saliva.

8. The FOXP2 gene is responsible for _________________
a) hearing
b) sensation
c) speech
d) intellect
View Answer

Answer: c
Explanation: The FOXP2 gene is responsible for speech and is believed to have played a role in human evolution and diversification from chimpanzee.

9. Sites in the genome that are different among individuals are referred to as __________________
a) intergenic
b) intronic
c) genetic polymorphisms
d) interstitial
View Answer

Answer: c
Explanation: No two individuals have the same DNA sequence throughout the genome. The sites where this diversity arises, where the genome varies amongst individuals is known as genetic polymorphisms.
advertisement

10. Which of the following blocks of DNA have a low frequency of recombination?
a) Phenotypes
b) Allotypes
c) Isotopes
d) Haplotypes
View Answer

Answer: d
Explanation: Haplotypes are the blocks of DNA that have a very low frequency of recombination. Consequently, they remain intact during transmission from one generation to the next.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn