Cell Biology Questions and Answers – Combating Cancer

«
»

This set of Cell Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Combating Cancer”.

1. Which agents are used in passive immunotherapy of cancer?
a) antigens
b) antibodies
c) anticoaggulants
d) antacids
View Answer

Answer: d
Explanation: Passive immunotherapy is a treatment that attempts to treat cancer patients by administering antibodies that can target and bind to the specific proteins present on the surface of malignant cells.
advertisement

2. Conventional therapies like chemosurgery kill a large number of healthy cells in addition to cancer cells.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Conventional therapies of cancer such as surgery and chemotherapy are not successful in treating metastatic cancers. These therapies also target a large number of normal cells in addition to cancer cells.

3. Spontaneous remissions were studied by which of the following scientists?
a) Barbara McClintock
b) William Coley
c) Fredrick Sanger
d) James Watson
View Answer

Answer: b
Explanation: The best studied cases of spontaneous remissions in cancer were recorded in the 1800s by a New York physician William Coley. He developed a bacterial extract which when injected could stimulate a person’s immunity.

4. Which of the following is a humanized antibody?
a) Doxorubicin
b) Sulforaphane
c) Vimentin
d) Herceptin
View Answer

Answer: a
Explanation: Trastuzumab is a cancer drug known by its commercial name Herceptin. It is an antibody that targets Her2 receptors present on the cell surfaces of breast cancer cells. Herceptin inhibits the activation of receptor and promotes its internalization.

5. Which drug was approved in 1997 for the treatment of non-Hodgkin’s B-cell lymphoma?
a) Neosporin
b) Rituxan
c) Vectibix
d) Arzerra
View Answer

Answer: b
Explanation: Rituxan was approved in 1997 for the treatment of non-Hodgkin’s B-cell lymphoma. It binds to the cell-surface protein CD20 that is present on malignant B cells in 95 percent of cases of this disease.
advertisement

6. The drug Vectibix is directed against _____________________
a) Her2 receptor
b) Her3 receptor
c) EGF receptor
d) EGF
View Answer

Answer: c
Explanation: Vectibix is used in passive immunotherapy to target the epidermal growth factor receptor (EGF-receptor) present on the cell surface in cases of metastatic colon cancer. This drug needs to be administered once per week.

7. Adoptive immunotherapy involves the person’s own immune system for treatment against cancer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Active immunotherapy, also termed adoptive immunotherapy is aimed at involving the patient’s own immune system in the fight against cancer, rather than administering any foreign drugs.

8. Which immune cells are generally used in the treatment of cancer using adoptive immunotherapy?
a) Mast cells
b) Dendritic cells
c) Neuronal cells
d) Malignant cells
View Answer

Answer: b
Explanation: Dendritic cells are typically used in adoptive immunotherapy. These cells are derived from the patient and stimulated in one or the other way in vitro and then reintroduced into the patient.

9. Which of the following disease is caused by a chromosomal translocation?
a) Chronic myelogenous leukemia
b) Hodgkin’s B-cell lymphoma
c) Alzheimer’s disease
d) Parkinson’s disease
View Answer

Answer: a
Explanation: Chronic myelogenous leukemia is caused by a chromosomal translocation that brings together the proto-oncogene (ABL) in contact with another gene (BCR) to form a chimeric gene (BCR ABL).

10. Angiogenesis is the process of formation of __________________
a) cancer cells
b) blood vessels
c) tissues
d) immune cells
View Answer

Answer: b
Explanation: Angiogenesis is the process of the formation of new blood vessels. When a tumor grows in size, its nutrient requirements and metabolism also increase and angiogenesis is initiated for its nourishment.
advertisement

11. Cancer cells promote angiogenesis by secreting ________________________
a) antigens
b) antibodies
c) growth factors
d) necrosis factors
View Answer

Answer: c
Explanation: Cancer cells promote angiogenesis by secreting growth factors such as VEGF that act on the endothelial cells of surrounding blood vessels and stimulate them to proliferate and form new blood vessels.

12. Endostatin is a ___________________
a) angiogenesis inhibitor
b) angiogenesis promoter
c) transcription factor
d) cell surface receptor
View Answer

Answer: a
Explanation: Endostatin is a naturally occurring inhibitor of angiogenesis – the process of formation of new blood vessels. It is a 20 kilo Dalton fragment of C-terminal of Collagen XVIII, which specifically inhibits the proliferation of endothelial cells.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn