Cell Biology Questions and Answers – Cytoskeleton – Cilia

«
»

This set of Tough Cell Biology Questions and Answers focuses on “Cytoskeleton – Cilia”.

1. Which microtubule-associated motor protein is responsible for the movement of cilia?
a) kinesin
b) niacin
c) myosin
d) dynein
View Answer

Answer: d
Explanation: Dynein was the first cytoplasmic motor protein, associated with the microtubules, to be discovered in 1963 as the protein responsible for the movement of cilia and flagella.

2. How many cytoplasmic dyneins are present in eukaryotic cells?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Eukaryotic cells have many different types of kinesins and myosins, whereas there are only two types of cytoplasmic dyneins present. Out of which one is responsible for most of the transport activities that take place inside the cell.

3. Colcemid is a drug that acts on ___________
a) myosin
b) kinesin
c) tubulin
d) colchicine
View Answer

Answer: c
Explanation: Colcemid is a drug that binds to tubulin subunits and prevents their use by the cell. It is closely related to natural alkaloid colchicine.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Outer microtubules in a cilium are generated from ______________
a) basal body
b) centromere
c) centrosome
d) nucleus
View Answer

Answer: a
Explanation: The outer microtubules in cilia are generated from the microtubules called a basal body. The basal body resides at the base of the cilium and these are identical to centrioles.

5. Microtubules of cilia are stable.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Depending upon the cell type, microtubules can have a range of stability levels. Microtubules of mitotic spindle and cytoskeleton are labile whereas microtubules of cilia and flagella are stable.
Take Cell Biology Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Cilia and flagella are the same structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cilia and flagella are essentially the same motile structures that project from surface of many cells. Depending upon the cell type and pattern of movement, the term cilia or flagella maybe used.

7. Non-motile cilia are called _________________
a) primary cilium
b) cytochrome
c) microfilaments
d) microtubules
View Answer

Answer: a
Explanation: Not all cilia are motile, non-motile cilia, called the primary cilium to play a sensory role and monitor the properties of extracellular fluids.
advertisement

8. Bardet-Biedl syndrome (BBS) is caused due to mutations in genes that affect the assembly of _____________
a) mitochondria
b) microfilaments
c) cilia
d) flagella
View Answer

Answer: c
Explanation: Bardet-Biedl syndrome (BBS) is caused due to mutations in genes that affect the assembly of cilia and basal bodies. As result patients suffer with a range of abnormalities.

9. Ciliopathies were first identified in model organisms _________________
a) C. elegans
b) Drososphila
c) Mus musculus
d) Arabidopsis thaliana
View Answer

Answer: a
Explanation: Cilia and basal bodies have an important role in organ development and function. Many of the genes responsible for ciliopathies (cilia-based disorders) were first identified in model organisms C.elegans and Chlamydomonas.
advertisement

10. The core of the cilium is called ________________
a) flagellum
b) primary cilium
c) tubulin
d) axoneme
View Answer

Answer: d
Explanation: The core of the cilium is called axoneme, it contains an array of longitudinally running microtubules. It usually consists of nine peripheral doublet microtubules surrounding a central pair of single microtubules.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice tough questions and answers on all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.