Cell Biology Questions and Answers – Genome Structure

«
»

This set of Cell Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Genome Structure”.

1. Circular DNAs are negatively supercoiled.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Circular DNAs extant in nature include mitochondrial, bacterial and viral DNA. These are invariably negatively supercoiled i.e. underwound. An underwound DNA has greater number of basepairs per turn of the helix.
advertisement

2. Etoposide and doxorubicin, the drugs used in Cancer treatment target the enzyme ____________
a) topoisomerase I
b) topoisomerase II
c) helicase
d) isomerase
View Answer

Answer: a
Explanation: Topoisomerase II are the family of enzymes that cause transient breaks in both the strands of DNA, disentangling it before duplicated chromosomes can be separated during mitosis. Etoposide and doxorubicin bind these enzymes and prevent resealing of DNA. In doing so, these drugs kill the rapidly dividing cancer cells.

3. The three-dimensional structure of DNA can be described by ____________
a) Vacuum filtration
b) X-ray crystallography
c) Gel electrophoresis
d) Mass spectroscopy
View Answer

Answer: b
Explanation: DNA is a macromolecular formed by the assembly of a large number of atoms. The three-dimensional structure of a DNA can be described by X-Ray diffraction technique.

4. The haploid set of human chromosomes consist of __________ chromosomes
a) 22
b) 23
c) 24
d) 25
View Answer

Answer: c
Explanation: The human genome is essentially equivalent to all the genetic information that is present in a single haploid set of chromosomes, containing 22 autosomes and 2 sex chromosomes X and Y.

5. The process of DNA melting can be monitored by a change in ______________
a) absorbance
b) pH
c) concentration
d) color
View Answer

Answer: a
Explanation: DNA melting is the process where DNA is dissolved in saline solution and the temperature is increased to initiate the process of separation. When DNA separates into its component strands, the absorbance of dissolved DNA increases and this serves as a parameter for monitoring the process.
advertisement

6. The temperature at which the shift in absorbance is half completed is termed as ________________
a) melting temperature
b) denaturation temperature
c) shifting temperature
d) absorbance temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: When the DNA separates into two of its constituent strands. The hydrophobic interactions that result from base stacking are greatly reduced, which changes the electronic nature of the bases and increases their absorbance of ultraviolet radiation. The temperature at which the shift in absorbance is half completed is termed as the melting temperature Tm.

7. Higher the concentration of GC content, lower the Tm.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There are three hydrogen bonds between GC pairs and two between the AT pairs. The extra hydrogen bond present leads to increase stability and an overall increase in Tm when the GC (%G + %C) content is higher.

8. DNA renaturation was first realized in the year ___________
a) 1940
b) 1950
c) 1960
d) 1970
View Answer

Answer: c
Explanation: In the year 1960 Julius Marmur and co-workers at the Harvard University found that slowly cooling the solution of bacterial DNA that had been thermally denatured, the DNA renatures and the properties of a double helix are restored.

9. Reannealing or renaturation of the DNA is the basis of the technique ___________________
a) paper chromatography
b) ultraviolet spectroscopy
c) nucleic acid hybridization
d) gel electrophoresis
View Answer

Answer: c
Explanation: Reannealing is the process of restoration of DNA helical structure after they have been denatured. This characteristic of the genetic material forms the basis of nucleic acid hybdridization.
advertisement

10. For three different samples of DNA with same concentration, the rate of annealing will depend on ___________________
a) pH
b) absorbance
c) temperature
d) genome size
View Answer

Answer: d
Explanation: The rate of annealing will depend upon the size of genome. Smaller the genome, greater will be the rate of annealing.

11. Percentage of highly repeated DNA sequences in a genome is _____________
a) 1-10 %
b) 15-20%
c) 20-30%
d) 35-40%
View Answer

Answer: a
Explanation: The highly repeated fraction consists of sequences that are present in at least 105 copies per genome. Such sequences make up about 1 to 10% of the total DNA.

12. Which of the following type of DNA sequences for the basis of DNA fingerprinting?
a) satellite DNA
b) minisatellite DNA
c) microsatellite DNA
d) tandem sequences
View Answer

Answer: b
Explanation: Minisatellite DNA range from 10 to 100 base pairs in length and are found in clusters containing 3000 repeats. Because of unequal crossing over, these sequences are highly unstable and polymorphic. Because the minisatellite DNA can vary from person to person, it forms the basis of technique used for criminal or paternity cases, DNA fingerprinting.

13. Which type of DNA have been used to analyze relationship between different human populations?
a) circular DNA
b) mitochondrial DNA
c) minisatellite DNA
d) microsatellite DNA
View Answer

Answer: c
Explanation: Microsatellite DNA are short sequences of 5 to 10 base pairs and are present in clusters of 10 to 40 base pairs in length, scattered evenly throughout the genome. The DNA replicating enzymes have trouble copying these regions causing the stretches of DNA to change in length through generations. Microsatellite DNA have been used to analyze relationship between different human populations because of their variable lengths within the population.
advertisement

14. In situ hybridization was aimed at determining the location of ______________________
a) satellite DNA
b) nucleus
c) mitochondria
d) autosomes
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1969 Mary Lou Pardue and Joseph Gall of Yale University developed the technique of in situ hybridization to determine the location of satellite DNA.

15. Moderately repeated DNA sequences can vary from ___________percent of the total DNA.
a) 10-20
b) 20-80
c) 20-50
d) 50-80
View Answer

Answer: b
Explanation: Moderately repeated DNA sequences can vary from 20 to more than 80 percent of the total DNA. They included sequences that code for known gene products like RNAs and proteins.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn